Pestă porcină lovește Fondul de Vânătoare de la Spineni

0
416

Prefectul județului Olt, Florin Constantin Homorean, a convocat marti, 14 ianuarie 2020, în ședință, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, urmare suspiciunii de Pestă Porcină Africană (PPA) în cazul unui mistreţ recoltat din Fondul de vânătoare 3 Spineni, judeţul Olt.

În calitate de preşedinte al Unităţii Locale de Decizie Olt, prefectul județului a supus aprobării membrilor CLCB  Planul de măsuri pentru controlul PPA în Fondul de vânătoare 3 Spineni şi a dispus transmiterea de urgenţă a acestuia către gestionarul fondului de vânătoare, precum şi la unitatea locală de sprijin de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Planul aprobat stabileşte măsurile specifice combaterii PPA la mistreţi, zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere, precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone. Astfel, s-au impus măsuri restrictive care afectează localităţile Spineni, Făgeţelu, Bărăşti, Leleasca şi s-a dispus vânarea, în termen de 60 zile, a efectivului de circa 40 mistreţi din Fondul de vânătoare 3 Spineni.

Totodată, pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii, Prefectul judeţului Olt încurajează cetăţenii din judeţ să înregistreze porcii din exploataţiile pe care le deţin în baza națională de date.

”De asemenea, pentru prevenirea răspândirii acestei boli, considerăm că este foarte  important ca suspiciunea de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt sau autorităţilor administraţiei publice locale.

Precizăm că, de la declararea pentru prima dată a unui focar de PPA în judeţ (anul 2018), în Olt au fost înregistrate 135 de focare de PPA, din care 71 focare au fost stinse. Pentru combaterea bolii au fost ucise peste 4.000 capete suine în gospodăriile populației, la care se adaugă peste 3.700 capete suine dintr-o exploataţie comercială.” se arată în comunicatul de presă.