Pesta Porcina bate la usa?

0
1640

Prefectul județului Olt, doamna Angela Nicolae, a convocat în data de 5 august 2019, în ședință, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, urmare confirmării a 5 cazuri de Pestă Porcină Africană (PPA) în localitățile Gostavățu și Stoenești.

În calitate de preşedinte al Unităţii Locale de Decizie Olt, prefectul județului a supus aprobării membrilor CLCB  Planurile de măsuri pentru controlul PPA în exploataţiile din localităţile mai sus menționate şi a dispus transmiterea de urgenţă a acestora către unităţile locale de sprijin de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Planurile aprobate stabilesc zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone.

În total, de la începutul anului 2019, în județul Olt au fost înregistrate 32 de focare de PPA (din care un focar stins la Şerbăneşti).

Pentru combaterea bolii au fost ucise 1069 capete suine în gospodăriile populației.

Până la această dată a fost despăgubit un singur proprietar (focar din comuna Șerbănești, închis în data de 13 mai 2019), valoarea plății fiind de 7370 lei. Pentru restul proprietarilor din Cilieni și Gostavățu, unde acțiunea de ucidere a porcilor s-a încheiat recent, urmează să se acorde, în cel mai scurt timp, despăgubiri.