Pesta porcină africană se extinde în Olt

0
907

O nouă suspiciune de pestă porcină africană (PPA) în județul Olt.  Autoritățile sanitare veterinare sunt în alertă după ce virusul a apărut de data aceasta pe raza comunei Ianca, la o stână situată în extravilanul localității. Este cel de-al șaptelea focar de pestă porcină înregistrat în Olt, în decurs de opt zile.

 Suspiciunea de boală a fost notificată  în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt, marți, la probele prelevate de la porci domestici dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei Ianca. Conform procedurilor, miercuri dimineaţă, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului. Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a aplicat măsura de eliminare a tuturor porcilor, ecarisarea cadavrelor, dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

În ziua de 17 iulie, la Prefectura Olt a fost convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie. „Au fost stabilite zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul exploatației suspecte şi de supraveghere pe o rază de 10 km, în care este inclusă și zona de protecție. Localitățile care se încadrează în zona de protecție sunt: teren agricol aflat în extravilanul localitatii Ianca, Fondul de Vânătoare 52 Ianca. Localitățile care se încadrează în zona de supraveghere sunt Ianca, Grojdibodu Fondul de Vânătoare 51 Grojdibodu”, se mai arată în comunicat.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt a informat din nou toate primăriile şi crescătorii de oi (ciobanii) despre faptul că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli atrage răspunderea penală.

Totodată se interzice mișcarea animalelor (toate speciile) din aceste stâne. Acestea ramân în locațiile identificate pâna la ridicarea restricțiilor.

DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat(mortalitate) medicului veterinar de libera practică împuternicit și DSVSA Olt în vederea aplicării în termen cât mai scurt a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Trebuie precizat faptul că, că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.