Pesta porcină africană atacă din nou în Olt

0
1602

Alte patru focare de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate, în județul Olt, în localitățile Dăneasa, Gura Padinii şi Sprâncenata. 

 Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a certificat apariția virusului într-o gospodărie din Dănesa, sat Zănoaga, încă una din comuna Gura Padinii şi în alte două din satul Uria, comuna Sprâncenata. La această dată, în județul Olt, pesta porcină africană evoluează în 14 localităţi şi sunt confirmate 67 de focare.

Cele mai multe focare de PPA se înregistrează la Orlea -17 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Sprîncenata-8 focare și Cilieni-7 focare. De asemenea, au fost confirmate trei focare la Gura Padinii, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Drăgăneşti Olt-2 focare, Văleni-2 focare, Ianca-1 focar, Dăneasa-1 focar, Ipoteşti-1 focar, Coloneşti-1 focar și Grojdibodu-1 focar.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.