Percheziții în Olt și în alte județe din țară

0
616

Zeci de percheziții în București și 22 de județe, într-un caz de evaziune cu prejudiciu de 29 de milioane de euro. Cele 53 de percheziții făcute de polițiști ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din Parchetul instanței supreme, vizează domeniul gestionării uleiurilor uzate, valoarea evaziunii fiscale ridicându-se la aproximativ 29 de milioane de euro.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile sunt făcute în Capitală și în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Galați, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vrancea, la sediile sociale și punctele de lucru a 17 societăți comerciale implicate în colectarea, valorificarea sau eliminarea uleiurilor uzate, care emiteau certificate de gestionare a acestor uleiuri.

Polițiștii spun că vor fi ridicate înscrisuri de la 44 de societăți comerciale importatoare de uleiuri industriale, care au beneficiat de astfel de certificate, emise de societățile implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor. Potrivit unor surse ale anchetatorilor, printre societățile percheziționate sunt și Toyota București, reprezentanța Mercedes Benz, Connex Distribution Iași și o societate Mol din Cluj. Anchetatorii au menționat că se ridică înscrisuri, documente și probe materiale de la societățile respective, în prezent nefiind nimeni audiat.

Din cercetări a reieșit că unii operatori economici care au introdus uleiuri industriale pe piața națională ar fi evidențiat în actele contabile și în alte documente legale operațiuni fictive, care atestau îndeplinirea obligațiilor privind gestionarea uleiurilor uzate. În acest mod, firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/litru către Fondul pentru Mediu, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013, pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obligațiilor anuale de gestionare și cantitățile de uleiuri uzate gestionate.

Prejudiciul cauzat bugetului Fondului pentru Mediu este de aproximativ 29 de milioane de euro. La activități participă polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție din toate județele în care se efectuează percheziții.