Pensionări în masă, din Poliție: „Trebuie să iau o pensie decentă, este meritul meu”

0
1306

– a declarat în exclusivitate un polițist de la serviciul criminalistică din cadrul IPJ Olt.

Se pregătesc schimbări importante pentru militari, poliţişti şi angajaţii din serviciile secrete care vor ieşi la pensie. Guvernul va modifica legea pensiilor speciale – acestea vor fi actualizate, din toamnă, în funcţie de rata inflaţiei, NU de majorararea veniturilor din sistem. Nu vor scădea pensiile, susţin guvernanţii, însă sindicaliştii îi contrazic! Iar angajaţii care se gândeau deja să se retragă din activitate se grăbesc acum să o facă – unii au venit cu noaptea în cap să-şi depună dosarele de pensionare pentru a fi siguri că nu vor primi mai puţini bani.

„Am venit astăzi pentru că am auzit de această ordonanţă. Am 55 de ani, lucrez de 26 de ani în poliţie în grupă operativă şi consider că trebuie să iau o pensie decentă. Sper undeva la un 3000 şi mi se pare normal după atâţia ani de muncă şi nu cred că este o pensie foarte mare. Trebuie să iau o pensie decentă, este meritul meu. Să ştiţi că pensiile nu sunt foarte mari la condiţiile de lucru care sunt în poliţie. Un poliţist care lucrează în operativ după o anumită vârstă, aţi văzut care este criminalitatea, ce se întâmplă, nu cred că la un 60 de ani pe stradă un poliţist poate să mai dea randament. Aceasta este părerea mea şi condiţile care sunt în poliţie, începând de la dotare şi să nu vorbim mai departe”, spune polițistul MAI care nu a dorit să-i dezvăluim identitatea.

Ministrul de Interne dă asigurări că veniturile actuale ale poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor pensionari nu vor scădea. Cu toate acestea șeful IPJ Olt, Cătălin Florescu a declarat că în perioada următoare vor exista cadre MAI care vpr dori să iasă mai repede la pensie. „Este dreptul lor și nu putem face nimic în acest sens. Există şi la nivelul judeţului Olt deficit de personal. La nivelul ofiţerilor avem un deficit de 24%, iar la nivel de agenţi, undeva la 11%, 12% la momentul actual. Și cu toate acestea avem și colegi care își doresc să se retragă din activitate”, a declarat recent şeful IPJ Olt, comisarul şef Cătălin Florescu.

La Olt startul a fost dat de Alina Popescu. Fost șef în cadrul IPJ Olt până în ianuarie 2017, când a fost promovată pe un post de consilier al ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. După ce Guvernul Grindeanu a picat şi după ce Carmen Dan a fost reconfirmată pe funcţie, Alina Popescu nu a mai fost reîncadrată pe funcţia din MAI în cadrul noului cabinet condus de Mihai Tudose. Între varianta de a reveni pe postul din cadrul IPJ Olt şi cea a pensionării, Alina Popescu a ales să se pensioneze la doar 44 de ani.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a anuntat că cei care se vor retrage până pe 15 septembrie vor beneficia de prevederile legii de acum. Aşadar, sunt şanse mari ca întreg sistemul militar să se confrunte cu un nou val de plecări, chiar dacă în acest moment este mare nevoie de oameni.

Toţi militarii, pompierii, poliţiştii, dar şi angajaţii serviciilor secrete care îşi vor depune cererea de pensionare după data de 15 septembrie, vor lua 65% din salariul de bază, potrivit actualei Legi a pensiilor militare.