PATRONI DIN SLATINA ȘI STREJEȘTI, AMENDAȚI PENTRU MUNCĂ NEDECLARATĂ

0
280

Patronii a trei societăți din Slatina și Strejești au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă nedeclarată. Cei trei patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 70.000 lei.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei trei angajatori foloseau cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

Trei persoane care desfășurau activitate cu timp parțial de lucru au fost identificate la un restaurant din Slatina, amenda în acest caz fiind de 30.000 de lei, iar două persoaane munceau fără contract de muncă încheiat în formă scrisă la două firmă de construcții din Strejești, angajatorii fiind sancționati cu câte 20.000 de lei, fiecare.

De altfel, în luna martie 2021, inspectorii de muncă au verificat 243 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 146 de sancţiuni, din care cinci amenzi contravenţionale, în valoare totală de 83.000 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 253 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2. De asemenea, în cursul lunii martie, au fost comunicate ITM Olt un număr de 12 evenimente, soldate cu 11 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și o persoană decedată.