PATRONI DIN SLATINA, CORABIA ȘI SLĂTIOARA, PRINŞI CU MUNCITORI LA NEGRU. CE AMENZI AU PRIMIT

0
342

Patronii a cinci societăți din Slatina, Corabia, Slătioara, București și Craiova au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Cei cinci patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 120.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei cinci angajatori foloseau șapte persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

Două persoane au fost identificate la o societate de comerț din București, punct de lucru Slatina, amenda în acest caz fiind de 40.000 de lei, o persoană cu timp parțial de lucru, la o societate de construcții din Craiova, punct de lucru Caracal, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 10.000 de lei, iar o persoană muncea fără contract de muncă încheiat în formă scrisă la o societate de panificație din Slatina, angajatorul fiind sancționat cu 20.000 de lei. Totodată, două persoane, din care una cu timp parțial de lucru, au fost găsite în neregulă la un restaurant din Corabia, patronul fiind amendat cu 30.000 de lei, în timp ce o persoană a fost depistată că lucra fără forme legale de angajare la o societate de dezmembrări auto din Slătioara,  patronul fiind sancționat cu 20.000 lei.

De altfel, în luna octombrie, inspectorii de muncă au verificat 293 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 214 de sancţiuni, din care 15 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 166.000 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 374 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

Tot în luna octombrie, au fost comunicate ITM Olt nouă evenimente de muncă, opt soldate cu incapacitate temporară de muncă și unul mortal.