Patronii a șase societăţi din Slatina, Balș, Drăgăneşti Olt, Osica de Sus, dar și patronul unei societăți din Craiova au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Cei șase patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 160.000 lei.
Potrivit conducerii ITM Olt, cei șase angajatori foloseau opt persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Trei dintre persoane au fost identificate la o societate de comerț din Drăgănești – Olt, o persoană a fost identificată la o societate din comerț din Slatina, în timp ce o altă persoană a fost depistată la o societate de transporturi din Slatina. De asemenea, inspectorii de muncă au depistat o persoană care lucra la negru la o firmă din Osica de Sus care are ca obiect activități de recreere, iar o altă persoană presta activități la o societate de comerț din Balș fără a avea încheiat contract în formă scrisă. Nu în ultimul rând, inspectorii de muncă au depistat la o societate cu sediul social în Craiova ce desfășoară lucrări de construcții în județul Olt o persoană care lucra la negru.
De altfel, în luna februarie, inspectorii de muncă au verificat 256 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă fiind aplicate 143 de sancţiuni, din care opt amenzi contravenţionale, în valoare totală de 168.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 281 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: transmiterea contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, în Revisal, la termenele legale; neevidențierea orelor de muncă efectuate sâmbăta și duminica; nerepartizarea programului de lucru pentru salariații cu timp parțial; nerepartizarea programului de lucru pentru salariații cu timp parțial; aspecte privitoare la plata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; acordarea și verificarea folosirii echipamentului individual de protecție; evaluarea riscurilor pentru accidentare și îmbolnăviri profesionale. Tot în luna februarie, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt 18 evenimente de muncă în care au fost implicaţi salariaţi ai unor unităţi din judeţ. Dintre acestea, 16 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă, iar două evenimente au fost ușoare.
Ilie Bîzoi