PATRONI DIN OLT, RECLAMAŢI LA ITM. VEZI MOTIVUL

0
186

Deşi legislaţia stipulează clar că angajatorii au obligaţia să le elibereze angajaţilor la încetarea contractelor de muncă sau foştilor angajaţi adeverinţe de vechime care atestă perioadele lucrate la firmele respective, încă mai există patroni care nesocotesc legea. Pentru că au refuzat să le elibereze adeverinţele de vechime care atestă perioadele lucrate la firmele respective, patronii în cauză au fost reclamaţi la ITM Olt.

 Oltenii care au nevoie de adeverinţe de vechime în momentul întocmirii dosarelor de pensie sau pentru recalcularea drepturilor de pensie reclamă că se lovesc de refuzul angajatorilor de a le elibera adeverinţele de vechime în muncă pentru perioadele lucrate. De asemenea, şi unii salariaţi întâmpină dificultăţi în obţinerea documentelor de la angajatori.

Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă ( ITM) Olt, inspectorul şef Cristian Ungureanu, de la începutul acestui an, la sediul instituţiei au fost înregistrate șase sesizări cu privire la neeliberarea de adeverinţe.

„Angajatorul este obligat să elibereze o adeverinţă de vechime la încetarea contractului individual de muncă al unui salariat, chiar dacă acesta din urmă nu cere documentul în mod expres, prevede un act normativ ce se aplică deja din 28 noiembrie 2016. De asemenea, aceeaşi obligaţie o au faţă de bugetari instituţiile şi autorităţile publice. Concret, documentul trebuie să conţină informaţii cu privire la activitatea desfăşurată, durata acesteia, salariul primit, vechimea în muncă şi în specialitate”, a precizat şeful ITM Olt.

Documentele pot fi solicitate contracost şi de la ITM

În cazul în care eliberarea adeverinţei de vechime este refuzată, angajatorul poate să fie amendat cu o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, dacă nu se conformează măsurilor impuse de inspectorii de muncă. În măsura în care din motive obiective angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera aceste documente salariatul poate solicita ITM-ului un extras din Registrul privat sau public.

„Orice persoană are dreptul să interogheze, să solicite şi să obţină de la Inspecţia Muncii date din registrul privat/public cu privire la activitatea pe care a desfăşurat-o în calitate de angajat/persoană plătită din fonduri publice, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, într-un termen de  cinci zile de la data solicitării”, 
a adăugat şeful ITM Olt.

Eliberarea documentelor de către ITM se face contra unei taxe de 20 de lei. Este bine ştiut faptul că, adeverinţa de vechime în muncă este noul instrument de atestare a vechimii după desfiinţarea carnetelor de muncă. În anul 2020, la sediul instituţiei au fost înregistrate 24 de sesizări cu privire la neeliberarea de adeverinţe, iar în 2019 au fost înregistrate 26 de sesizări care vizau aceste aspecte.