Parlamentarii de Olt au marcat Ziua Culturii Naționale

0
158

La 15 ianuarie, în România se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. A fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, în urmă cu 10 ani. În această zi marcăm nașterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este poetul “nepereche” al neamului românesc ori acela că personalitatea marcantă a lui Mihai Eminescu – nu doar în literatură, ci şi în jurnalism ori în filosofie – i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. Inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului eminescian nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate.
Parlamentarii de Olt nu au uitat de ziua de 15 ianuarie și de importanța ei așa că au marcat-o postând pe relelele de socializare următoarele mesaje:
Senatorul PSD Siminica Mirea: ”Cultura românească este una bogată în nume, în opere literare, teatrale, în muzică şi în tot ceea ce înseamnă hrana sufletului. Anul 2020 a fost un an în care cultura nu s-a mai exprimat în modul său clasic.
Ziua Culturii Naţionale nu a fost aleasă întâmplător, ci se celebrează de ziua naşterii poetului naţional al românilor, geniul Mihai Eminescu, „Luceafărul” literaturii româneşti, poetul nepereche, cel care ne-a luminat mintea şi sufletele…
Ziua de 15 ianuarie reprezintă o zi de reflecție asupra noastră şi asupra culturii.
Cultura trebuie să se desfăşoare liber. România e mai frumoasă prin cultură!”.
Deputatul PNL Gigel Știrbu: ”În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, iar astăzi se împlinesc 11 ani de când putem celebra această zi! Prin crearea cadrului instituţional, în această zi s-a constituit un prilej de promovare a valorilor culturale precum şi de receptare a valorilor culturii naţionale în contextul culturii europene.
Cultura este cea care a stat mereu în avangarda luptei pentru libertatea spiritului, a inspirat valorile, a lărgit orizontul omului de a înțelege și depăși bariere ridicate de temeri sau prejudecăți și din aceste motive, Cultura românească trebuie sărbătorită mereu! Spiritualitatea si cultura românească trebuie să existe în fiecare zi, în inima și sufletul românilor, pentru că în definitiv, sunt cei doi piloni ai continuității noastre de mii de ani pe aceste meleaguri.
La mulți ani, dragă Cultură!”.