Oltul, trei zile sub cod galben de ploi

0
309

Meteorologii au emis vineri, 19 august,  o avertizare și o atenționare cod galben, ambele afectând județul Olt. Acestea sunt în vigoare începând de vineri, 19 august, și până luni, 22 august, inclusiv.

De sâmbătă, la ora 12:00, și până luni, 22 august, la ora 10:00, județul va fi sub un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp”, au transmis meteorologii.

Totodată, în extremitatea de vest a României se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar pe arii restrânse.

În zilele de 19 și 20 august, Oltul va fi sub Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat.

„Vineri și sâmbătă, 19 și 20 august, valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade”, mai spun reprezentanții ANM.

Meteorologii mai anunță că în sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

Vineri, 19 august, va fi și un Cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat, dar nu va afecta județul Olt.

„În zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38…39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20…23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat”, precizează meteorologii.