Valul de caniculă a cuprins de câteva zile și județul nostru. Au fost anunţate restricţii de circulaţie, iar primăriile au fost informate să ia măsuri specifice pentru vremea caniculară. Indicațiile nu au fost însă respectate de autorități, iar oltenii au ars la propriu la temperaturi de peste 40 de grade.
Oltenii au suportat joi temperaturi de peste 40 de grade, iar autoritățile au fost din nou depășite de situație, cu toate că acest val de caniculă era anunțat de câteva zile.
Mijloacele de transport, adevărate saune
Căldura a fost resimtiță din plin în special de persoanele care s-au deplasat cu mijloacele de transport în comun. Canicula a transformat autobuzele în saune, iar în lipsa aerului condiţionat, călătorii au avut nevoie de evantaie, geamuri deschise şi sticle de apă. Autobuzele „fierb” în aceste zile și la propriu, și la figurat pentru că aerul condiționat nu face față căldurii de afară, iar oamenii sunt total nemulțumiți. Asta se întâmplă atunci când avem în parcul auto mijloace de transport care sunt folosite doar pentru a aduce câștig serviciului și nu pentru a le oferi comoditate miilor de oameni care apelează zilnic la autobuz pentru a se deplasa.
Călătorii s-au plâns joi de aglomerație și atmosfera sufocantă din autobuze. În cea mai mare parte vârstnici, călătorii s-au declarat nemulțumiți că doar în zona șoferului temperatura era cu câteva grade mai mică decât cea de afară. ,,Este foarte cald și nu sunt condiții. Dacă autobuzele au aer condiționat eu nu l-am simțit, nici măcar trapa de deasupra autobuzului nu a fost deschisă. Nu știu cine e responsabil, dar este extrem de cald”, s-au plâns ieri oltenii care au fost nevoiți să se deplaseze cu autobuzul.
Reprezentanții firmei de transport spun că aerul condiționat funcționează la capacitate maxima, ba chiar au fost făcute și investiții în acest sens. „E tot ceea ce putem face! Aerul funcționează în permanență la capacitate maximă, dar ușile se tot deschid deoarece sunt foarte multe stații la care autobuzul trebuie să oprească, pentru a urca și pentru a coborî alți pasageri. În plus sunt și curse unde autobuzul este foarte aglomerat. Ce putem face? Să lăsăm oameni pe drum? De cele mai multe ori șoferii îi lasă și pe aceștia să urce în autobuz chiar dacă nu mai sunt locuri, iar pasagerii sunt cei care preferă să meargă și în picioare decât să accepte cursa următoare” au declarat aceștia.
Probleme similare sunt în fiecare sezon estival , însă nimeni nu face nimic pentru a îmbunătăți serviciul de transport în comun și pentru ca oamenii să nu se mai confrunte cu astfel de probleme.
Oameni care muncesc la temperaturi de 40 de grade
În județul nostru sunt și oameni care sunt nevoiți să muncească la temperaturi ridicate. Având în vedere că sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, în acele zile se vor intensifica controalele la angajatori, prin care se va urmări modul de respectare a Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Angajatorii au următoarele obligații: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer; asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, trebuie să ia următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 1.500 – 2.500 de lei.
Cod roșu de caniculă
Administraţia Naţională de Meteorologie ia în calcul pentru vineri posibilitatea emiterii unui cod roşu de caniculă, având în vedere că în următoarele zile, în Oltenia şi Muntenia, sunt preconizate şi 40, 42 sau chiar 43 de grade Celsius.„În cursul dimineţii de vineri, este posibil pe baza materialelor de la acest moment să luăm în considerare emiterea unui cod roşu de caniculă pentru zonele Oltenia şi Muntenia pentru că în aceste zone se anticipează valori de peste 40, 42, posibil izolat, 43 de grade în special în Lunca Dunării. Ţinând cont de perioada în care ne aflăm, sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 şi 37 de grade”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.
Pentru a face față acestei situații Serviciul de Ambulanţă Olt a suplimentat numărul echipajelor de intervenție. Peste 20 de ambulanțe sunt pregătite să intervină dacă li se va solicita ajutorul. Reprezentanții SJA Olt au constatat deja o creştere a numărului de solicitări în această perioadă.