Olt: Doi porci mistreți vânați, bolnavi de trichineloză

0
568

După confirmarea  virusului pestei porcine africane (PPA) la doi mistreți găsiți morți pe un fond de vânătoare situat  în pădurea de pe raza satului Pestra, comuna Dăneasa, din  județul Olt Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a demarat, conform planului de măsuri pentru combaterea PPA la mistreți, recensământul tuturor exploatatiilor non profesionale din localitățile aflate în zona afectată, fiind efectuat totodată și examenul clinic al porcilor domestici.

Până în prezent din verificările efectuate de echipele de medici veterinari nu au fost depistate suine cu semne clinice de boală.

La solicitarea telefonică a DSVSA Olt gestionarii fondurilor cinegetice aflate în zona afectată, respectiv FV 43 Frunzaru, FV 40 Dăneasa, FV 44 Caracal, FV 48 Scărișoara au declarat că în patrulele zilnice, nu au fost descoperite cadavre de porci mistreți sau mistreți cu semne de boală și nici nu au fost organizate acțiuni de vânătoare. FV 42 Călinești nu a putut fi contactat.

Menționăm că din datele puse la dispoziție de gestionarii fondurilor de vânătoare,  FV 43 Frunzaru și FV 40 Dăneasa sunt populate cu mistreți, la FV 42 Călinești mistreții sunt în tranzit, iar  FV 44 Caracal și FV 48 Scărișoara nu au mistreți  , se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

În perioada 1-17 decembrie la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile Balș, Caracal, Corabia, Draganești Olt, Scornicești și Slatina au fost efectuate un număr de 732 examene trichineloscopice directe, toate fiind corespunzatoare.

În aceeasi perioada, în Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Olt, au fost efectuate 115 de examene trichineloscopice, prin metoda digestiei artificiale, pentru porcii mistreți împuscați în partidele de vânătoare organizate în fondurile cinegetice din județ, fiind depistate 2 probe pozitive provenite din fondurile de vânatoare 5 Verguleasa și 3 Spineni , se mai arată în comunicat.

Carcasele provenite de la cei doi porci mistreți au fost dirijate catre unitate de neutralizare (incinerate), conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare.