Olt: Doar 20 de persoane au obținut biletele pentru Danemarca și Portugalia, la cules de mazăre

0
208

Aproximativ 30 de persoane din Argeș, Buzău, Dolj, Gorj, Vâlcea, Teleorman şi din judeţul Olt au participat, vineri, la Casa de Cultură a Tineretului din Slatina, la o selecție în domeniul agricol, mai exact, la cules de mazăre în Danemarca și Portugalia.

Potrivit consilierului EURES al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt, Elena Țane, selecția a fost deschisă numai persoanelor care au primit invitație prin intermediul AJOFM. Deși inițial numărul celor care au depus CV-uri a fost mult mai mare, în final angajatorul danez a preselectat doar 47 de persoane. Chiar și așa, vineri, la selecție au venit numai 26 de persoane.  În urma interviurilor şi pe baza documentelor depuse, angajatorul danez a recrutat 19 persoane și cinci rezerve, iar două persoane au fost respinse.

Contractele sunt pentru Portugalia în perioada 1 martie- 1 iunie, iar pentru Danemarca iunie- octombrie 2019.

Pentru munca prestată, culegătorii de mazăre vor fi plătiţi în funcţie de kilogramele culese.

În Danemarca, kilogramul se plăteşte cu aproximativ 0,6 euro+12,5% alocaţia de concediu, în timp ce în Portugalia salariul minim pe lună/persoană pentru 173 de ore de lucru este de 700 euro brut cu precizarea că dacă se culeg mai mult de 1.950 de kilograme pe lună, pentru fiecare kilogram cules în plus se va plăti 0,30 euro/kilogram. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze, respectiv portugheze. Programul de lucru este de 30-40 ore, 6 zile/săptămână.

În Danemarca, cazarea se face în rulote cu dormitoare; în camping sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu duşuri, maşini de spălat, şi internet. Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este de 8 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană. Opțional, lucrătorii pot să își aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă. Transportul dus-întors Romania-Danemarca este în sarcina lucrătorului.

În Portugalia, cazarea se face în case echipate cu toate utilitățile. Taxa de cazare plătită de lucrător/lună este de 100 – 120 euro, incluzând consumul/utilitățile. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de către angajator. Transportul dus-întors România-Portugalia este plătit de angajator, urmând să recupereze banii din salariile plătite angajatului.