OLT: CINE SE POATE PENSIONA ÎN 2021

0
917

Femeile născute în iulie 1959 vor putea ieși la pensie în ianuarie 2021, dar și bărbații care împlinesc 65 de ani dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Olt, Constanța Gheorghe, femeile născute în iulie 1959 se pot pensiona în ianuarie 2021 (la vârsta de 61 de ani și șase luni și stagiu complet de cotizare de 31 de ani și șase luni), cele născute în august 1959 ies la pensie în februarie 2021, femeile născute în septembrie se pot pensiona în martie 2021, în timp ce femeile născute în octombrie, noiembrie și respectiv decembrie 1959 ies la pensie în mai, iunie și iulie 2021 (la vârsta de 61 de ani și șapte luni și stagiul complet de cotizare de 31 de ani și șapte luni). Nu în ultimul rând femeile născute în ianuarie 1960 se pot pensiona în septembrie 2021 (la vârsta de 61 de ani și opt luni și stagiul complet de cotizare de 31 de ani și opt luni).

În ce priveşte bărbaţii, toţi cei născuţi începând cu luna martie 1950 ies la pensie la limită de vârstă la 65 de ani cu condiţia să îndeplinească stagiul complet de cotizare de 35 de ani sau cel minim de 15 ani. Acest grafic nu vizează persoanele care se bucură de reducerea vârstei de pensionare pentru munca în condiţii mai dificile, ci doar persoanele care au muncit în condiţii normale. Cei ce au parte de reducerea vârstei standard de pensionare pot ieşi la pensie mai repede decât în mod normal.

Astfel, în cazul persoanelor care au lucrat în condiții speciale, pentru fiecare an lucrat în grupa a I-a de muncă, acestea beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni. De exemplu, la un stagiu de cotizare de 24 de ani și peste, perioada cu care angajatul care a lucrat în astfel de condiții va ieși mai devreme la pensie este de 12 ani.

Totodată, persoanele care au lucrat în condiții deosebite beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu patru luni, pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a de muncă. De exemplu, la un stagiu de cotizare de 30 de ani, perioada cu care angajatul care a lucrat în astfel de condiții va ieși mai devreme la pensie este de 10 ani.