Olanda: muncitorii români, abuzați de angajatori!

0
151

În Olanda, presiunea exercitată în ultimele luni de presă și de organizațiile implicate în ajutorarea muncitorilor sezonieri dă roade. De la o zi la alta, exploatările și comportamentul necorespunzător față de românii sau polonezii care muncesc temporar în serele sau abatoarele olandeze sunt expuse pe larg publicului și sunt aplicate sancțiuni celor responsabili.
Sâmbătă, 7 noiembrie, compania Vion Food, care deține un abator cu peste 2.000 de angajați în orașul Boxtel, a anunțat că renunță la colaborarea cu agenția Reyhan Uitzendbureau BV. Decizia a fost luată după ce presa olandeză a prezentat o înregistrare în care un muncitor român este bătut cu brutalitate de către fiul patronului agenției pentru care lucra muncitorul român.
Reacția firmei sancționate, anume că incidentul a avut loc „în privat”, este pe atât de revoltător, pe atât de revelator pentru mediul toxic în care lucrează mulți muncitori din Europa de est. Un mediu la care s-a ajuns după ani de tăcere și de măturare a tuturor problemelor sub preș de dragul profitului. De aceea, este cu atât mai important acum să continuăm să exercităm presiune și să ținem subiectul pe agenda publică europeană.