Ministerul Agriculturii: Scenarii de intervenție pentru a ajuta fermierii care suferă pierderi!

0
113

La nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se iau în discuție mai multe scenarii privind un ajutor de stat pentru fermierii afectați de creșterea prețurilor la inputuri. Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii a declarat marți, 7 decembrie, la Antena 3 că se ia în calcul ca fermierii să primească compensații ale pierderilor din cauza creșterii la inputuri, în bani, sub forma unui ajutor de stat.
”(…) Unul dintre factorii principali pentru care am asistat la o creștere de prețuri în aproape toate domeniile a fost creșterea prețului la energie și gaz. Problema cea mai mare este că în anumite sectoare, și vorbim aici de industria de morărit și panificație, se adaugă și costul materiei prime. Și dacă acest cost cu materia primă crește, automat și produsul final există posiblitatea să crească. Depinde foarte mult de producția agricolă pentru anul 2022 astfel încât dacă noi reușim să asigurăm o cantitate suficientă de materie primă, presiunea pe piață nu va fi atât de mare și prețul nu va crește semnificativ. Ce se modifică în schimb dacă, iată, o situație ca aceasta (închiderea temporară a Azomureș n.r), un contributor direct al nivelului producției la finalul campaniei 2021-2022 va conduce la diminuarea producției, atunci există riscul să avem foarte des și majorări de prețuri. Acesta este motivul pentru care la nivelul guvernamental, la nivelul Ministerului Agriculturii, în momentul de față calculăm scenarii de intervenție pentru a ajuta fermierii”, a spus ministrul.
Acesta a completat că este vorba despre un ajutor de stat acordat fermierilor astfel încât aceștia să nu mai resimtă creșterilor prețului la inputuri. ”Adică compensații a pierderilor în bani. Un ajutor de stat către fermierii români astfel încât ei să resimtă mai puțin presiunea majorării prețului la fertilizanți”, a clarificat ministrul.

Sursă: agrointel.ro