Interviu cu primarul din Olt care a organizat o paradă inedită în comuna sa

0
719

Marin Scurtu, primarul comunei Optași Măgura, se încadrează perfect în topul edililor de nota 10 din Olt. Acesta traversează, zilnic, localitatea în lung și în lat pentru a discuta cu cetățenii, îi testează personal pentru depistarea temutului virus chinezesc, iar de curând le-a oferit o paradă inedită cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Despre toate aceste subiecte am discutat pe îndelete cu primarul Marin Scurtu într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Oltului: 

Bună ziua, domnule primar! Parada de 1 Decembrie, organizată în comuna dumneavoastră, a fost originală, atrăgând atenția multor persoane. Cum a luat naștere această defilare inedită?

Este al treilea an în care organizez în comuna Optași Măgura o altfel de parade. În primul an, am făcut parade cu patru cai, o mașină, a fost interesant. În anul următor, a fost asemănător din cauza recuzită. Noi nu avem cai de călărie, avem cai de muncă. În acest an, ne-am implicat mai mult, am găsit mai mulți cai pe la cunoscuți și am reușit să strângem șaisprezece cai și 3 ATV-uri. Unii din cai au fost călare, alții la șaretă, plus atașamentul de luptă. A fost o idee foarte bună bună, după părerea mea, pentru că am făcut asta pentru oamenii din comună. La mine în comună a fost o bucurie mai mare în comparație cu ce am văzut la București. La București era o bucurie mecanică, dar la mine a fost ceva inedit, de nota 10, bucurie pe față și mulțumiri din partea cetățenilor. Ne-am organizat foarte bine, când a trecut defilarea cetățenii o așteptau la poartă cu steaguri în mână. În această activitatea a fost inclusă și comunitatea! Cu trei zile înainte am trecut prin localitatea, cu muzică de marș pentru a prevesti parade.

Tunul creat de dumneavoastră a devenit ”vedetă” în presa națională. Ne puteți spune din ce a fost realizat?

Tunul este făcut dintr-o roată de rezervă, aia e turela, tancul are o turelă, iar tunul este  dintr-o tulpină de brad, pe care noi am vopsit-o cu negru, cu verde, ca de armată.

Această paradă inedită va continua și anul viitor?

Pentru anul viitor mă gândesc să găsesc recuzita necesară. Mi-ar plăcea să defilăm în costume populare ori în costumație de armată. Rămâne de văzut!

Comuna Optași Măgura are o veche tradiție în jocul călușului. Tinerii mai sunt atrași de acest dans?

La mine în comună, călușul și jocurile populare se învață de la grădiniță. Copiii mei nu pot să meargă bine, dar merg la căluși și la jocuri populare. Dau și ei din picioare acolo. Iar când cresc mai mari trec la etapa următoare.

Veți organiza ceva de Crăciun sau de Revelion la nivel de comună?

Nu vom organiza Revelionul, doar Moș Crăciun pentru copiii de la școală. Înainte de această pandemie făceam aprinderea luminilor în noaptea de Moș Nicolae. La mine, în zona primăriei am lumini ce nu există în tot județul Olt, prin pomi, pe garduri. Înainte adunam copiii și cetățenii, pe toți care doreau să vină în curtea primăriei, le făceam gogoși, vin fiert sau ceai cald, ofeream copiilor de la școală câte un ou kinder, iar într-unul băgam o piesă anume, iar cel care găsea acea piesă se bucura de privilegiul de a apăsa butonul pentru aprinderea luminilor. În acest an, nu știu dacă vom mai organiza acest eveniment, sunt sub presiune, cu toate că este ceva frumos, însă pandemia ne împiedică.

Cum stați cu rata de vaccinare la nivelul localității dumneavoastră?

La noi în comună s-au vaccinat peste 50 la sută din populație. Mă implic personal alături de fetele de la primărie. Vorbesc personal cu cetățenii și îi îndemn să se vaccineze că numai așa vom fi protejați. A murit un consilier local de la mine chiar de COVID și îl dau exemplu. Săracul Nea Fane Lupescu nu a ascultat, nu s-a vaccinat, nu s-a tratat și uite că a murit! Până la urmă toți suntem datori cu o moarte, dar măcar să ne bucurăm de ritualul creștin, să te țină în casă, să te jelească copiii, nepoții, rudele, neamurile, să te bage în biserică. E mai bine să fii închis în coșciug și băgat în sac? Și ține! Eu m-am vaccinat. Personal îi testez pe cetățeni. Cum aflu că unul dintre ei tușește sau se simte rău, merg și-l testez. Trei ture fac zilnic în toată comuna! Opresc pe la baruri, pe la magazine și stau de vorbă cu cetățenii. Am o relație foarte bună cu comunitatea. La fiecare alegeri iau peste 95 la sută. Aici, este familia mea!

Ați amintit mai sus de procentul foarte mare pe care îl obțineți la alegeri. Ce credeți că ajută în obținerea acestui procentaj, persoana sau partidul din care faceți parte?

Persoana este de bază, în primul rând. Eu de trei ori, zi de zi, trec prin comună, la deal, la vale, pe deal, pe vale. Vorbesc cu cetățenii, îi ascult și îi ajut!

Din testele COVID efectuate de dumneavoastră cetățenilor, au fost și cazuri în care au ieșit pozitiv. Ce s-a întâmplat?

Din testele COVID făcute de mine, cinci au fost pozitive. Apoi, am anunțat la dispensar, iar ei au anunțat salvarea, la DSP. Testele sunt cumpărate de primărie, pentru angajați, iar din ele mai fac și cetățenilor. Acum, testele se găsesc și la farmacia din comună. Le recomand uneori să le cumpere și le facem eu sau asistenta din sat.

În încheiere, vă rugăm să transmiteți un mesaj cetățenilor din comuna Optași Măgura!

Le urez tuturor locuitorilor din comuna Optași Măgura „Crăciun Fericit” că tot se apropie această mare sărbătoare, sărbători cu bine și multă sănătate că este nevoie de sănătate în această perioadă.