Manifestări ample dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, organizate în Olt

0
462

Consiliul Judetean (CJ) Olt împreună cu Prefectura Olt și primăriile din județ vor organiza în acest an mai multe activități cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.  Toate activitățile care vor avea loc au scopul de a-i apropia pe olteni de istorie și identitatea națională.

În organizarea evenimentelor dedicate Marii Uniri din anul 2018 vor fi angrenate cele mai importante instituții culturale din subordinea CJ Olt. Este vorba despre Biblioteca Județeană Olt Ion Minulescu, Muzeul Județean Olt, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt, Școala Populară de Arte și Meserii și Ansamblul Profesionist Doina Oltului. De asemenea, printre instituțiile partenere se numără: Colegiul Ion Minulescu Slatina, Colegiul Economic„ P.S Aurelian” Slatina, Liceul „Ștefan Diaconescu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina, Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina, Muzeul de Istorie Slatina, Serviciul Județean Olt al Arhivelor Naționale, Primăria municipiului Slatina, Palatul Copiilor„ Adrian Băran” Slatina, Biblioteca Raională Ialoveni, Inspectoratul Școlar Județean Olt, Casa Corpului Didactic Olt, Facultatea de Istorie a Universității Craiova și Filiala Olt a Societății de Științe Istorice.

Instituțiile vor organiza manifestări prin care vor fi readuse în memoria oltenilor mari personalități locale participante, într-un fel sau altul, la momentele care au marcat Unirea din 1918. În cadrul acestor acțiuni vor fi angrenați, pe lângă autorități locale, și profesori, istorici, oameni de cultură, elevi, studenți, cadre militare, dar și public din județul Olt. O serie de acțiuni au demarat deja încă din luna ianuarie și se vor derula pe parcursul întregului an. Calendarul acțiunilor cuprinde expoziții de carte, expoziții de artă plastică, salon național de fotografie istorică, proiecții de filme istorice, sesiuni de comunicare și referate, spectacole de promovare a jocului popular și a cântecului din Regiunea Oltenia, dar și altele. Pentru fiecare manifestare în parte este alocat un buget.

De asemenea, Prefectura Olt împreună cu Consiliul Județean și primăriile din județ vor derula câteva acțiuni inedite. Despre aceste manifestări, prefectul județului Silviu Neacșu ne-a declarat: Având în vedere că anul 2018 este declarat anul Centenarului Marii Uniri Instituția Prefectului Județului Olt în colaborare cu Consiliul Județean, instituții de cultură și primării au început să deruleze acțiunea numită «Mesaj pentru Marea Unire». Această acțiune presupune că, în data de 1 a fiecărei luni, la ora 12.00, ora la care s-a citit în duminica de 1 Decembrie 1918 în Plenul Marii Adunări Naționale Rezoluția Unirii, elevi din unități de învățământ vor lansa câte o sută de baloane care au atașată Rezoluția Marii Uniri. Acțiunea a început să se deruleze în Slatina urmând ca pe parcursul întregului an să se desfășoare în mai multe unități de învățământ din județul Olt. O a doua acțiune pe care Instituția Prefectului o are în plan alături de Consiliul Județean se numește «Caravana Marii Uniri, de la sate adunate și înapoi la lume date». Aceasta acțiune presupune că în fiecare localitate o caravană formată din reprezentanții ai mai multor instituții publice se vor opri la fiecare unitate de învățământ, vor prezenta elevilor informații istorice despre Marea Unire, iar la această întâlnire va fi prezent și primarul localității. Elevii școlii vor prezenta un scurt moment artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, iar membri caravanei vor oferi elevilor materiale promoționale. După acest moment, caravana se va deplasa la sediul Primăriei unde într-un cadru festiv va oferi primarului o plachetă simbolică și un manifest dedicat Centenarului Marii Uniri, urmând ca primarul localității să ofere la rândul dumnealui Caravanei un cadou simbolic, definitoriu pentru localitatea pe care o reprezintă. La finalul anului Muzeul Județean Olt  va organiza o expoziție cu toate aceste obiecte strânse din cadrul acestor localități”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Iată programul complet al manifestărilor derulate în județul Olt, elaborat de instituțiile din subordinea CJ Olt și aprobat de conducerea forului județean: