Pensionarea anticipată a slătinenilor, un proiect viabil

După ce în urmă cu aproape trei săptămâni a fost dată marea veste că slătinenii aflați în pragul pensionării pot beneficia de propunerea celor doi parlamentari de Olt acum această inițiativă a mai trecut un hop. A trecut și de Comisia pentru muncă şi protecţie socială dar și de Camera Deputaților.

0
352

Senatul a adoptat la începutul luni propunerea celor doi parlamentari de Olt, a senatorului PSD, Paul Stănescu și a deputatului PNL, Gigel Știrbu prin care vârsta standard de pensionare a celor care au locuit în municipiului Slatina cel puțin 30 de ani să scadă cu doi ani. Ieri această inițiativă de lege a primit și OK-ul final în Camera Deputaților. Așadar, inițiativa de modificare a Legii unitare a pensiilor este motivată de poluarea provocată de unele fabrici de pe platforma industrială a Slatinei. Modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice a trecut de Senat cu 85 de voturi ale senatorilor PSD, PNL și UDMR. Au fost și 13 voturi împotrivă și o abținere din partea celorlalte grupuri. Cauza a fost susținută de la tribuna camerei superioare a Parlamentului de către senatorul Paul Stănescu. Inițiativa celor doi parlamentari de Olt a fost motivată de poluare și existența unei prevederi legislative conform căreia de pensionarea anticipată beneficiază deja locuitorii din câteva orașe intens poluate.

„Cu toate că cetățenii din Slatina sunt afectați de o formă de poluare permanentă cu diverse metale provenite din prelucrarea minereurilor (pulberi de cocs, gudroane, hidrocarburi, fluor, dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon etc.) de către unitățile de pe platforma industrială Slatina, SC ALRO SA, SC Electrocarbon SA, SC ALPROM SA, aceștia nu beneficiază de o formă de protecție socială similară cu cea a locuitorilor din Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș. Această situație este injustă și, în consecință, trebuie remediată prin completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât slătinenilor să le fie asigurată, în condițiile legii, posibilitatea pensionării anticipate”, își argumentează propunerea cei doi inițiatori. În consecință, slătinenii, dar și cei care au locuit pe o rază de 8 kilometri în jurul Slatinei, timp de cel puțin 30 de ani, se vor putea pensiona anticipat, fără să fie penalizați, chiar din cursul acestui an.