DIN SERIA: OLTENIA-TRADIȚIE ȘI MODERNITATE

0
258

În încercarea de conectare la nevoile reale ale societății și de derulare a unor acțiuni cu caracter social-cultural, încă din anul 2021, cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C. S. Nicolăescu-Plopșor” au inițiat, în cadrul proiectului „Amfiteatrul Tudor Vladimirescu”, un parteneriat cu instituții de învățământ din Oltenia, printre acestea afându-se și Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”.

Din anul 2021, dezbaterile hibrid organizate de instituția academică au beneficiat de prezența elevilor și a cadrelor didactice din cadrul Colegiului. Ca o continuare a acestor acțiuni culturale, la trei ani de la debutul frumoasei colaborări, în data de 14 februarie 2024, orele 13-15, Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C. S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, în parteneriat cu Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, organizează manifestarea științifică cu titlul: OLTENIA-TRADIȚIE ȘI MODERNITATE.

Evenimentul științific face parte din proiectul de cercetare interdisciplinară cu același nume, desfășurat în perioada 2023-2024 și are ca obiective: „cunoașterea și respectarea valorilor fundamentale ale istoriei și culturii naționale; promovarea și respectarea simbolurilor naționale; definirea și integrarea conceptului de ideal național în contextul actual al globalizării”, după cum au precizat organizatorii.

Dezbaterea se va deschide cu discursurile rostite de către colonel Gheorghe Boboc comandant (Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”) și prof. univ. dr. Sevastian Cercel (Director Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C. S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române). Vor susține alocuțiuni: cercet. șt. III, dr. Ileana Cioarec, Boierii Glogoveni și cercet. șt. III, dr. Gabriel Croitoru, Despre eroi, cultul eroilor și eroismul doljan din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prima jumătate a secolului XX. Temele se anunță interesante dacă avem în vedere faptul că, cercet. șt. III, dr. Ileana Cioarec a creat un model pentru istoricii de astăzi, deschizând calea monografiilor și pentru celelalte mari familii boierești din Oltenia, iar cercet. șt. III, dr. Gabriel Croitoru prin tema propusă ne va aminti despre eroii români care au căzut pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Moderatori ai acestei manifestări științice vor fi: prof. Cristina Pretorian (Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”) și cercet. șt. III, dr. Antoaneta-Laura Sava(Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C. S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române).

Manifestarea științifică se va încheia cu vizita ghidată de c ătre prof. Nori Ionela Cadea (Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”) la Sala Muzeu Tudor Vladimirescu și Sala Viața cotidiană în perioada comunistă.

 

 

Cercet. șt III, dr. Loredana-Maria Ilin-Grozoiu

            Purtător de Cuvânt al ICSU „C. S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova.