Manevra pentru care șoferii sunt penalizați cu o amendă de peste 1.000 de lei și 6-8 puncte

0
739

Adesea, șoferii se confruntă cu situația de a întoarce mașina, uneori depășind linia continuă care separă sensurile de mers. În cazul depășirii prin încălcarea marcajului continuu, șoferii se aleg cu amendă și suspendarea permisului, transmite ProMotor.

Legea rutieră definește clar manevra de depășire. Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul sau pe lângă un obstacol aflat pe același sens de circulație, schimbând direcția de mers și ieșind de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care se afla inițial. Codul Rutier interzice șoferilor să efectueze o depășire dacă prin aceasta se încalcă linia continuă, fie simplă, fie dublă, care desparte sensurile de mers.

În cazul manevrei de întoarcere, aceasta se consideră practic un viraj la stânga, deci nu este tratată ca o „depășire” în sensul legii. Cu toate acestea, întoarcerea pe linia continuă nu este legală.

Conform Art. 35 din Regulamentul de aplicare a legii circulației, pentru a întoarce vehiculul de pe un sens de circulație pe celălalt, șoferul este obligat să oprească, să semnalizeze și să se asigure că din spate și din față nu circulă niciun vehicul.

Întoarcerea pe linia continuă este sancționată cu amendă contravențională, între 6 și 8 puncte de amendă (990 – 1.320 lei).

Dacă din cauza acestei manevre se produce un accident rutier, șoferul vinovat riscă suspendarea permisului de conducere și o amendă mai mare, care poate ajunge până la 3.300 lei și reținerea permisului pentru 60 de zile. Dacă sunt persoane rănite, se va deschide dosar de cercetare penală, iar conducătorul auto riscă să ajungă la închisoare.

Sursa: Capital.ro