LA DGASPC OLT, DISCIPLINĂ DE FIER …!

0
1116

Peste 30 de salariați ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt au fost sancţionaţi disciplinar, în anul 2020. Dacă majoritatea dintre aceştia au primit avertismente scrise, unora li s-a redus din salariu, în una din situații s-a ajuns la desfacerea contractului individual de muncă. Unul dintre salariaţii sancţionaţi au contestat în instanţă măsura disciplinară.

Peste 30 de salariați s-au aflat în 2020 în atenţia Comisiei de Disciplină de la nivelul DGASPC Olt pentru abateri profesionale. Dacă în unele cazuri salariaţii s-au ales doar cu avertismente, în altele sancţiunile au mers până la reţinerea din salariu și chiar desfacerea contractului de muncă. „În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2020, la nivelul instituției s-au aplicat 33 de sancțiuni disciplinare, astfel: 14 sancțiuni-avertisment scris; șapte sancțiuni: reducere cu 5% a salariului pe o lună; trei sancțiuni: reducere cu 10% a salariului pe o lună; trei sancțiuni: reducere cu 10% a salariului pe o perioadă de două luni; cinci sancțiuni: reducere cu 10 % a salariului pe o perioadă de trei luni și o sancțiune: desfacere disciplinară a contractului de muncă. În anul 2020 a fost contestată o singură sancțiune disciplinară la Tribunalul Olt, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Procesul a fost câștigat în primă instanță de DGASPC Olt, iar în prezent se află în apel la Curtea de Apel Craiova ”, a declarat directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca, la solicitarea Gazeta Oltului.

Fiecare caz în parte a fost analizat de către Comisia de Disciplină de la nivelul instituției, iar deciziile luate de către aceasta sunt acoperite de argumente justificative, susţine conducerea DGASPC Olt.

„Cazurile sunt cercetate de către o comisie formată din trei persoane din care unul este jurist, iar ceilalţi doi au expertiză în domeniul de activitate al celui care este cercetat. Persoana care este cercetată disciplinar poate să fie asistată de un avocat pe timpul cercetării disciplinare prealabile sau de un reprezentant al Sindicatului, la cererea acesteia. Şi au fost situaţii în care persoana cercetată a fost asistată de avocat. Asta nu înseamnă că a şi câştigat după aceea”, a adăugat Piroşca.

În anul 2019, la nivelul DGASPC Olt s-au aplicat 46 de sancțiuni disciplinare, astfel: 36 de sancțiuni: avertismente scrise pentru personalul contractual, două sancțiuni: mustrare scrisă pentru funcționarii publici, trei sancțiuni: reducere cu 5% a salariului pe o lună, trei sancțiuni: reducerea cu 10% a salariului pe o lună, două sancțiuni: desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă pentru personalul contractual. Din cele 46 de sancțiuni aplicate, a fost contestată o sancțiune, respectiv o desfacere disciplinară a contractului individual de muncă.

În 2018, 39 de angajați au fost sancționați disciplinar. Măsurile aplicate celor 39 de salariaţi sancţionaţi au fost: 23 avertismente scrise, șapte desfaceri ale contractului individual de muncă și nouă reduceri salariale. Dintre măsurile disciplinare aplicate, trei au fost contestate în instanță.  DGASPC Olt are în prezent 1.368 de angajaţi.