La Colonești, Pământul se rotește în jurul lui Nicolae Stan

0
1502

Se spune că, odată cu vârsta, omul nu-și mai permite să sară peste prea multe garduri, să nu cumva să nu-i intre vreun par în fund. Pentru Nicolae Stan, primarul din Colonești, această spusă nu se confirmă. Nu există gard pe care să nu-l poată sări, deși vârsta sa nu-l mai recomandă demult pentru sportul de performanță. Și totuși, în calitatea sa de primar, el face performanță la Colonești. Este una dintre comunele cele mai bine administrate din județ. Ultimul gard pe care l-a sărit a fost în ziua de Sf. Ilie, când a organizat a XVII-a ediție a Festivalului Călușăresc „Ilie Martin”, dovedindu-se încă o dată un om al tradițiilor, al valorilor locale, pe care nu a ezitat niciodată să le cultive. Și a scăpat și de data aceasta: nu i-a intrat niciun par în fund! Vreau să spun că totul s-a desfășurat ca la carte, cu un public numeros, dornic să se distreze după restricțiile din pandemie, cu invitați de seamă în cadrul unui spectacol folcloric de mare ținută artistică, cu personalități din toate domeniile care au onorat cu prezența lor întreaga manifestare. Cu toate greutățile întâmpinate, Nicolae Stan a reușit și în acest an să imprime festivalului cuvenita notă de grandoare și să asigure o atmosferă de sărbătoare și optimism pe toată durata desfășurării evenimentului.

În cuvântul său de deschidere, primarul din Colonești, după ce i-a felicitat pe cei prezenți (unii veniți de peste mări și țări pentru acest moment special din viața comunei) și pe toți care poartă numele Sfântului Ilie, n-a uitat să sublinieze că nu este prezent niciun reprezentant al Consiliului Județean Olt. Întreaga sa amărăciune și-a exprimat-o în propoziția: „Eu le doresc multă sănătate”!

În schimb, au ținut să-i fie alături prefectul județului, Florin Homorean, primarul din Scornicești, Daniel Tudor, precum și senatorul Liviu Voiculescu, recentul ales în funcția de președinte al PNL Olt și care tocmai și-a schimbat opțiunea în legătură cu viitorul lider național liberal, acum el preferându-l pe Florin Cîțu… De, în PNL se practică schimbarea la față!

Grandiosul spectacol, în prezentarea impecabilă a lui Romică Prioteasa, oferit de formațiile de călușari din Colonești, Optași-Măgura, Scornicești, Corbu, Stolnici, Dobrun, Curtișoara, Pârșcoveni, Costești și Bârla le-a tăiat efectiv răsuflarea spectatorilor, dar și veteranului de război Radu Theodoru, general de flotilă aeriană, cunoscut și pentru remarcabila sa activitate literară. Distins cu titlul de cetățean de onoare al comunei Colonești, venerabilul general și scriitor a declarat:

„Sunt foarte bucuros că asist la acest spectacol superb! Să știți că noi rezistăm aici, dinainte de Decebal, prin etnicitatea specifică. Asta însemnă românitate. Acești călușari sunt dumnezeiești! Am asistat la un moment istoric de românitate, astăzi când „prietenii” noștri de pretutindeni vor să dispărem de pe harta Europei. Prin asta demonstrăm istorie, spiritualitate, cultură… Omul sfințește locul! Iar la dumneavoastră, omul care sfințește locul este primarul dvs. Eu nu fac complimente gratuite, să știți! Vă mulțumesc pentru tot!”.

Cetățean de onoare al comunei Colonești a fost declarat și tânărul George Mădălin Soare, născut în satul Guești, unde a și crescut până să ia calea sportului de performanță, pentru a deveni campion european de fitness. După cum se vede, sportul este la mare cinste în comuna Colonești și nu se putea ca tocmai sportului rege să nu i se cuvină cununa de lauri. Invitat pe scena Festivalului, întreg lotul echipei de fotbal „Vedița Colonești” a fost premiat de reprezentantul AJF Olt, prof. Dumitru Barbu, pentru performanța deosebită de a câștiga seria din care a făcut parte și de a putea susține meciul de baraj pentru promovare în Liga a doua. Chiar dacă au pierdut respectivul meci, tinerii fotbaliști din Colonești au făcut cinste comunei și sunt deciși să ilustreze prin exemplul personal vestita sintagmă: „Ai câștigat, continuă! Ai pierdut, continuă!”. Mai ales că au alături o inimă mare precum cea a primarului Nicolae Stan!

A XVII-a ediție a Festivalului Călușăresc „Ilie Martin” de la Colonești a continuat cu mult așteptatul recital extraordinar de muzică populară susținut, în acompaniamentul orchestrei Ansamblului „Doina Oltului”, de artiști consacrați precum Maria Ghinea, Diana și Cornel Țițirigă, Maria Ionescu Căpitănescu, Marcela Fota și, la sfârșit, inegalabilul Constantin Enceanu. Și totul s-a terminat cu un foc de artificii care parcă a desenat pe cer bucuria din sufletul locuitorilor din Colonești, dar și unitatea de nezdruncinat dintre ei și primarul lor… Pe care PSD ar face foarte bine să încerce, pe toate căile, să-l recupereze.

Constantin Smedescu