ITM Olt: Salariile neplătite la timp, principala neregulă constatată la angajatorii din județ

0
179

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, în martie, 115 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Astfel, s-au identificat 134 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 70 sancțiuni, din care 64 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 58.000 lei.

În urma acestor controale, inspectorii de muncă au identificat o persoană care desfășura muncă nedeclarată, societatea comercială fiind amendată cu 20.000 lei.

Potrivit ITM Olt, cele mai frecvente deficiențe constatate au fost:
– neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;
– neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;
– netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
– neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
– neefectuarea controlului medical periodic.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În cursul lunii trecute, la ITM Olt au fost comunicate zece evenimente, din care zece persoane cu incapacitate temporară de muncă sau vătămare ușoară.