ITM Olt a marcat Ziua Mondială a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă

0
208

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a marcat Ziua mondială a securității și sănătății în muncă, la eveniment fiind invitați să participe angajatori, reprezentanți ai acestora, lucrători desemnaţi pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie, lucrători cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și reprezentanţi ai partenerilor sociali.

Ziua mondială a Securității și Sănătății în muncă este eveniment organizat în fiecare an de Organizația Internațională a Muncii (OIM) încă din anul 1919 și aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a  acțivității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale.

Lucrătorii sunt expuși la riscuri variate la locul de muncă, de la pericole biologice, chimice și fizice, la pericole psihosociale și ergonomice. Milioane de lucrători își pierd viața în fiecare an din cauza accidentelor și bolilor profesionale, mulți lucrători suferind leziuni legate de muncă ce determină incapacităţi și afecțiuni cronice. În ciuda acestor pericole, în multe țări lipsesc adesea măsuri adecvate de securitate și sănătate în muncă pentru prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă.

O nouă dinamică afectează domeniul muncii, cu implicații relevante pentru securitatea și sănătatea în muncă. Pandemia COVID-19 a schimbat modul în care lucrăm și a ilustrat importanța critică a protecției forței de muncă la nivel mondial. Schimbările climatice și o creștere a evenimentelor meteorologice extreme au deja un impact profund asupra securității și sănătății în muncă și este probabil ca aceste provocări să continue să crească în următorii ani. Sănătatea mintală la locul de muncă este, de asemenea, o temă care crește în importanță, s-a demonstrat că condițiile și mediile de lucru nesigure sau nesănătoase afectează bunăstarea psihologică.

OIM a adoptat peste 40 de standarde internaționale de muncă specifice securității și sănătății în muncă, iar toate statele membre, indiferent de statutul lor, au obligația de a respecta, promova și realiza, cu bună-credință principiile privind dreptul fundamental la un mediu de lucru sigur și sănătos.

Ziua mondială a Securității și Sănătații în muncă este și Ziua Internaţională de Comemorare a lucrătorilor accidentaţi şi decedaţi în muncă, organizată pretutindeni de către organizațiile sindicale, încă din anul 1996.

Organizația Internatională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și că se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnaviri profesionale.

De asemenea, în urma accidentelor de muncă, cât și a practicilor incorecte de muncă, se estimează că în fiecare an se produc peste 2,3 milioane de decese din cauza accidentelor de muncă și a vătămărilor profesionale, o cifră alarmantă, fiind comparabilă cu numărul de victime dintr-un război de mare avengură dintre națiuni. Pe baza acestor estimări ale OIM, se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători suferă o vătămare la locul de muncă.

Aceasta statistică negativă a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin constientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor masuri eficiente de prevenire.” a transmis inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.