Investiții de un milion de euro la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal

0
2865

Pentru Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal nimic nu pare imposibil. A încheiat anul 2017 cu succes, achitându-și toate datoriile și investind în utilaje, au crescut numărul contractelor pentru sectorul de cercetare, iar vânzările sunt din ce în ce mai mari. O premieră o constituie faptul că unitatea și-a efectuat toate lucrările agricole numai cu utilaje și forțe proprii.

Schimbările în bine au venit odată cu viziunea noului coordonator al Stațiunii, ing. Marius Cătălin Bran. Acesta pune preț pe seriozitate și multă muncă, iar exigența sa se preschimbă în reușite.

”Anul 2017 a fost un an de succes pentru Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, în sensul că am făcut investiții de un milion de euro în utilaje agricole performante și aici pot să vă enumăr un tractor de mare putere cu utilajele aferente, o combină de capacitate mare. Aceste investiții au fost făcute în totalitate din fonduri proprii și ne-au ușurat activitatea, acum putem să desfășurăm lucrările agricole într-un timp mult mai scurt decât înainte de a avea aceste utilaje”, declară Marius Bran.

Stațiunea se ocupă și cu vânzarea diverselor sortimente de semințe pentru agricultori, ca mazăre, grâu, ovăz etc. Se vinde atât la societăți, cât și persoanelor fizice. Vin chiar și fermieri de talie mică să cumpere 2-3 saci, însă cea mai mare comandă a fost de 120 tone.

”În toamnă, specificul unității noastre este acela de a produce sămânță de grâu din soiurile românești, Glosă și Izvor. În toamna anului 2017 am stat foarte bine cu vânzarea de sămânță a acestor soiuri românești, am vândut cu 300 de tone mai mult ca anul precedent. Acest lucru se datorează faptului că am îmbunătățit semnificativ calitatea seminței respective de grâu, iar fermierii au avut încredere în noi. Am avut parteneri câteva fitofarmacii din zona Olteniei, care sunt clienții noștri de ani de zile și cumpără frecvent și, bineînțeles, vând și ei mai departe, că nu toți fermierii au posibilitatea să vină la noi. Acest lucru se datorează și faptului că am creat o pagină de Facebook, care are un succes fulminant. Prin intermediul paginii am reușit să vindem în mai toate colțurile țării, ceea ce e o premiră față de alți ani”, completează coordonatorul instituției.

Conducerea Universității din Craiova sprijină inițiativele venite din partea unității, însă sunt foarte puțini studenți care aleg să vină aici în practică. În anii trecuți, au călcat pragul Stațiunii doar câteva zeci de studenți de la Facultățile de Agronomie și Horticultură.

Pentru 2018, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal își propune să crească rata de profit, lucru care se observă încă din primele luni ale anului.

”În sectorul de cercetare, pentru anul 2018, au crescut numărul de contracte pe care le avem cu firmele străine pentru testare de substanțe și semințe. Am semnat deja 3 contracte. Avem oameni de încredere, iar asta se observă prin faptul că suntem aleși de către colaboratorii noștri”, conchide Marius Bran.