Senatorii de Olt, susţinătorii proiectului ce vizează ca leul să fie monedă unică de plată

0
191

Facturile la servicii și utilități, precum și toate plățile de natură comercială, care până acum se realizau într-o proporție însemnată fiind calculate în euro, ar putea fi interzise, conform unui proiect de lege, care intenționează să încoroneze Leul ca singura monedă pentru astfel de operațiuni.
Proiectul a fost inițiat de PSD, iar printre susținătorii acestuia se numără Siminica Mirea și Paul Stănescu.
Proiectul a fost adoptat cu 90 de voturi „pentru” şi 40 de abţineri.
Proiectul îşi propune consolidarea leului ca unică monedă de plată pe teritoriul României şi determinarea unei repartizări juste între vânzător sau furnizor, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte.
Astfel, se preconizează ca în contractele în care părţile sunt rezidenţi în România, iar obiectul constă în prestarea de servicii sau furnizarea de utilităţi, preţul să fie exprimat numai în moneda naţională, adică în lei.
Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia categoriilor de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută. Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută, mai prevede textul iniţiativei.
„Pentru a elimina orice clauză de indexare a preţului sau de raportare a volumului de plată în lei la o monedă de referinţă, prin amendamentele adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, membrii Comisiei economice au decis să modifice propunerea legislativă în sensul în care contractele încheiate pe o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă de minimum trei ani vor fi modificate prin act adiţional, în maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Totodată, pentru contractele aflate în derulare, încheiate pentru o perioadă mai mică de trei ani, cursul de referinţă al leului faţă de moneda străină de referinţă nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plăţii efective. Forul decizional asupra amendamentelor este Camera Deputaţilor”, se arată în raportul de admitere la proiect.