GRAV. 70 de grădinițe și 50 de școli generale din Olt nu au autorizație sanitară de funcționare

0
300

În numai câteva zile se vor relua cursurile în unitățile de învățământ din Olt, însă multe sunt total nepregătite să-i primească pe copii.

Potrivit datelor transmise de către DSP Olt, la nivelul județului, din cele 492 de unități de învățământ, 120 nu sunt autorizate, 370 au autorizație sanitară de funcționare, iar două nici măcar nu au solicitat de la DSP Olt acest document. Dintre unitățile neautorizate, 50 sunt școli generale, două din mediul urban și 40 din mediul rural, iar 70 sunt grădinițe, din care 60 sunt în mediul rural, celelalte 10 sunt în urban.

Reprezentanții DSP Olt au precizat că multe unități de învățământ care nu au primit autorizația sanitară de funcționare nu au sursă de apă potabilă sau apa nu este bună de băut. Situația este cu atât mai gravă cu cât ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar copiilor trebuie să li se asigure condiții sanitare pentru a putea fi prevenite infectările cu virusul SARS-COV2.

„Cauzele care determină neîncadrarea în exigenţele regulilor de funcţionare şi igienico-sanitare, necesare pentru acordarea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare ( Ord. M.S. nr. 1955/ 1995, Ord. nr.  1456/ 2020),  sunt: lipsă sursă proprie de apă potabilă sau apă ce nu respectă parametrii de potabilitate (microbiologici şi/sau fizico-chimici ); clădiri având componente de construcţie deteriorate ( faţade, tavane, pereţi interiori, acoperişuri); grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de cabine W.C., cabine W.C. pentru elevi neseparate pe sexe, lipsă grup sanitar personal didactic); mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta tinerilor aflaţi în pregătire; lipsa sistemului de canalizare sau existenta unui sistem de canalizare necorespunător; lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide; gard împrejmuitor incomplet sau inexistent”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Unitățile de învățământ pot solicita autorizarea obiectivelor, după remedierea deficientelor constatate, însă problemele sunt vechi, perpetuate an de an.

Situația unităților din județ cu autorizație sanitară de funcționare în acest an se prezintă astfel: 199 sunt grădinițe, 125 sunt școli generale, 31 licee, 7 postliceal, iar restul sunt unități conexe.