Gigel Știrbu nu l-a uitat pe Mircea Eliade

1
166
În calitate de fost ministru al Culturii, dar și de deputat PNL de Olt, Gigel Știrbu nu a uitat că ziua de 13 martie este dedicată lui Mircea Eliade, cel care a fost scriitor, istoric al religiilor, filozof si profesor roman, și pe pagina sa de socializare a așternut următoarele rânduri:
Mircea Eliade (1907-1986) a fost un important istoric al religiilor, filosof și romancier român. Eliade a fost unul dintre cei mai renumiți teoreticieni ai fenomenului religios și unul dintre cei mai influenți gânditori ai secolului XX.
Eliade s-a născut la București în data de 13 martie 1907 și și-a petrecut copilăria într-un mediu intelectual. A urmat studii de filosofie și literatură la Universitatea din București, iar apoi a studiat istoria religiilor la Universitatea din Calcutta. Eliade a călătorit în India și în alte țări din Orientul Îndepărtat, iar experiențele sale au influențat profund operele sale.
Eliade a publicat numeroase cărți despre istoria religiilor și filosofia comparată a religiilor. Lucrările sale cele mai cunoscute sunt „Istoria credințelor și ideilor religioase” și „Mituri, vise și mistere”. Eliade a fost preocupat de studiul experiențelor religioase și de rolul acestora în viața umană. El a argumentat că religiile sunt încercări ale oamenilor de a comunica cu divinul și de a dobândi o perspectivă mai profundă asupra lumii.
Eliade a fost, de asemenea, un romancier prolific și a scris romane care explorează teme religioase și filosofice. Cel mai cunoscut roman al său este „Maitreyi”. Romanul a fost inspirat din experiențele lui Eliade în India și descrie o poveste de dragoste între un bărbat european și o femeie indiană.
Eliade a primit numeroase premii și distincții pe parcursul vieții sale, printre care se numără Ordinul Legiunii de Onoare din Franța.” a transmis Știrbu.