Garda de Mediu Olt a cerut suspendarea actelor de reglementare pentru doi operatori economici. Vezi motivul

0
910

Bilanțul pentru anul 2018 al Gărzii de Mediu Olt a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținută, vineri, de comisarul-șef Gheorghe Neacșa.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Olt au efectuat în 2018 nu mai puțin de 919 inspecţii şi controale în domeniul protecţiei mediului, din care 287 inspecţii de mediu planificate şi 632 controale de mediu neplanificate. În urma acestor controale au fost aplicate 27 de  amenzi contravenționale în valoare totală de 500.000 de lei și patru avertismente. Totodată, au fost înaintate către Agenția pentru Protecția Mediului Olt două propuneri de suspendare a actelor de reglementare pentru doi operatori economici. Aceste propuneri de suspendare au fost pentru doi operatori economici care desfășoară activitatea de tratare a deșeurilor periculoase, unul dintre ei și celălalt de depozitare a deșeurilor nepericuloase. Este vorba de depozitul de deșeuri industrial neconform de la Balș, depozit care trebuia închis conform Directivei Europene având în vedere că se regăsește pe lista celor 68 de depozite privind Directiva europeană pentru nerespectarea termenului de închidere unde acolo România ar putea fi sancționată pe infringementul pe deșeuri. La cele două societăți pentru care a fost propusă suspendarea actelor de reglementare ((SC Waste Management SRL și  SC VESPA INVESTMENTS & CONSULTING SRL), în anul 2019 au fost verificate masurile impuse și s-a constatat ca societățile nu au respectat întocmai aceste masuri si le-au fost aplicate sanctiuni contraventionale conform prevederilor art.96, alin.3, pct.9 din OUG 195/2005 cu modificările și completările ulterioare (50.000 lei pentru fiecare societate) și s-a propus Agentiei pentru Protecția Mediului emiterea deciziei de supendare a actelor de reglementare în baza art.17, alin.3 din OUG 195/2005 cu modificările și completările ulterioare.   

După expirarea termenului prevăzut în Notificarea de suspendare (maxim 6 luni) în cazul nerealizării măsurilor stabilite, APM Olt va emite Decizia de anulare a actelor de reglementare în conformitate cu prevederile art.17, alin.4 din OUG 195/2005 cu modificările și completările ulterioare. Desfășurarea activitătii pe perioada suspendării autorizației sau acordului de mediu este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, a precizat șeful Gărzii de Mediu Olt, comisarul șef Gheorghe Neacșa. De precizat faptul că, din cele 27 de amenzi contravenționale aplicate, șase au fost contestate. Din cele șase sancțiuni contestate, trei procese au fost câștigate la fond de către Garda de Mediu Olt și o contravenție a fost transformată de instanță în avertisment.