Fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, condamnat într-un alt dosar

0
734

Fostul  primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, a fost condamnat de Tribunalul Olt la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul privind prejudicierea bugetului local al municipiului Caracal cu peste 5 milioane de lei.

În acest dosar au fost inculpate și alte 13 persoane. Au mai fost condamnate la pedepse cu executare: Maria Tudor (3 ani și 6 luni închisoare) — fost director economic în cadrul Primăriei Caracal, Natalia Olaru (3 ani și 6 luni de închisoare) — fostă angajată la Primăria Caracal în compartimentul de contabilitate, Mariana Coșoveanu (3 ani și 6 luni închisoare) — fostă casieră, Elena Neculăiță (3 ani și 6 luni închisoare) — fostă contabilă. Au fost condamnați la închisoare cu suspendare trei dintre inculpații din această cauză, respectiv: Sandu Grigorie (un an și 2 luni închisoare), George Pavel (2 ani și 6 luni) și Claudia Mihaela Duică (doi ani și 6 luni închisoare). Șase dintre inculpați au fost achitați pentru unele dintre acuzații, iar pentru altele a intervenit prescripția. Este vorba despre: Stroie Loredana Liana, Cercel Georgeta, Duică Petre, Stroe Florinel, Stroe Daniela, Coman Cristinel.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005 — 2012, aceste persoane ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Caracal cu aproximativ 5 milioane lei, prin însușirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanțe) care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfășurarea de activități fictive în cadrul instituției. Facturile și chitanțele false, în valoare de peste cinci milioane lei, introduse în contabilitatea Primăriei Caracal în perioada 2005-2012, arătau achiziționarea unor bunuri și servicii pentru administrația locală, școlile și liceele din localitate. Documentele erau emise de firme din Drăgănești-Olt, Caracal și Craiova. Facturile și chitanțele false reprezentau achiziții de mobilier stradal — bănci, coșuri de gunoi, tâmplărie termoizolantă, obiecte de papetărie. Banii erau decontați prin casierie și prin conturile bancare, iar pentru a ascunde frauda, o parte din documentele din arhiva instituției ar fi fost sustrase.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Gheorghe Anghel a fost primar al municipiului Caracal timp de 28 de ani. Săptămâna trecută, Gheorghe Anghel a mai fost condamnat la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul privind finanțarea ilegală a echipei locale de fotbal.

Secretarul judeţului Olt, trimis în judecată în același dosar

Și secretarul general Consiliului Judeţean Olt, Gabriel Buleteanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în același dosar în care este judecat fostul primar al Caracalului Gheorghe Anghel şi 23 de persoane, foşti angajaţi ai Primăriei Caracal. Gabriel Buleteanu  este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pe vremea când deţinea funcţia de șef al Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Caracal.