În Olt, există în evidenţele Agenţiei de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sute de fermieri cu datorii, valoarea debitelor depășind 3 milioane de lei (adică peste 30 de miliarde ROL). Debitele sunt, în majoritatea cazurilor, o consecinţă a nerespectării de către fermieri a condiţiilor de eligibilitate. Acolo unde debitele nu s-au încasat prin conformare voluntară sau compensare, pentru executare silită dosarele au fost transmise Agenției Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Reprezentanţii APIA susţin că dacă debitorii nu îşi achită obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, se naşte, din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deducerea din plăţile viitoare la care are dreptul stabilit prin decizie de plată sau alte documente de plată prevăzute de legislaţie şi proceduri interne sau de a demara acţiunea de executare silită, în sensul transmiterii titlului executoriu către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. „ Valoarea totală a debitelor înregistrate de fermierii olteni este de 3.026.503,72 lei. Toate debitele înregistrate la nivelul Centrului Județean Olt sunt date spre executare silită către Agenția Națională de Administrare Fiscală”, a precizat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Olt, Doru Daniel Neacșu.
Gazeta Oltului a solicitat APIA Olt să ne pună la dispoziție informații și cu privire la primii cinci fermieri din Olt cu cele mai mari datorii. Din păcate aceste date nu ne-au putut fi furnizate întrucât potrivit APIA Olt aceste informații sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor. „În ce privește informațiile exceptate de la liberul acces al cetățenilor, apreciem că acestea pot fi furnizate numai la cererea expresă a societății în cauză sau la cererea instanței de judecată în conformitate cu dispozițiile articolului 187 alineatul (1), punctul 2, litera g) coroborate cu prevederile articolului 255 alineatul (4) din Codul de Procedură Civilă, republicat, cu modificările și completările ulterioare”, a conchis Neacșu.
Trebuie precizat faptul că la începutul lunii octombrie 2017 suma totală pe care primii cinci fermieri din Olt o datorau bugetului de stat se ridica la valoarea de 1.933.418,79 RON (adică peste 19 miliarde ROL). Astfel, pe primul loc în top se situa un fermier care avea o datorie de 623.783,8 lei. Acesta era urmat de un oltean care avea un debit de 388.013,04 lei. Pe locul trei se situa un fermier care datora bugetului statului nu mai puțin de 379.790,93 de lei. Locul patru în acest top era deținut de un agricultor care avea de returnat statului 263.970,16 lei, în timp ce pe poziția a cincea se situa un fermier cu o datorie de 277.860,86 de lei.