ZECI DE POLIȚIȘTI ȘI JANDARMI DIN OLT BENEFICIAZĂ DE CONDIȚII DEOSEBITE DE MUNCĂ. CU CÂȚI ANI MAI DEVREME SE POT PENSIONA

0
567

Zeci de polițiști și jandarmi din Olt beneficiază de condiții deosebite de muncă. Mai exact, nu mai puțin de 40 de salariați (personal contractual) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt și 14 din Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Olt sunt încadrați în condiții deosebite de muncă.

Zeci de polițiști și jandarmi din Olt nu se bucură numai de salarii decente, ci și de grupe de muncă care le permit să iasă mai devreme la pensie. Fără îndoială că munca unora dintre aceștia chiar îi îndreptățește să beneficieze de aceste avantaje. În această situație se află 40 de cadre din IPJ Olt și 14 salariați (personal contractual) din IJJ Olt care beneficiază de condiții deosebite de muncă.

Astfel, pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a de muncă (condiții deosebite) aceștia beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu patru luni. De exemplu, la un stagiu de cotizare de 30 de ani, perioada cu care angajatul care a lucrat în astfel de condiții va ieși mai devreme la pensie este de 10 ani.

Locurile de muncă și activitățile cu condiții deosebite sunt cele care implică existența unor factori de risc generați de specificul activității de poliție, cu repercusiuni asupra sănătății și/sau capacității de acțiune a polițiștilor. Locurile de muncă și activitățile cu condiții deosebite, speciale și alte condiții, specifice pentru polițiști, sunt stabilite potrivit următoarelor criterii:  natura factorilor nocivi – fizici, chimici sau biologici – și efectele acestor noxe asupra stării de sănătate;  intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau de risc; durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi; existența unor condiții de muncă ce implică un efort fizic mare, în condiții nefavorabile de microclimat, zgomot intens, vibrații sau alte noxe profesionale;  existența unor condiții de muncă ce implică o solicitare nervoasă deosebită, atenție foarte încordată și multilaterală, concentrare intensă și ritm de lucru intens; existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, determinată de un risc de accidentare sau de vătămare corporală; asocierea efectelor factorilor de risc menționați.