Fermieri din Olt, executaţi de ANAF

0
983

În Olt,  există în evidenţele Agenţiei de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sute de fermieri cu datorii, valoarea debitelor depășind 4,2 milioane de lei (adică peste 42 de miliarde de lei). Însă datoriile însumate ale primilor cinci fermieri reprezintă aproximativ jumătate din cuantumul total al datoriilor. Debitele sunt, în majoritatea cazurilor, o consecinţă a nerespectării de către fermieri a condiţiilor de eligibilitate. Acolo unde debitele nu s-au încasat prin conformare voluntară sau compensare, pentru executare silită dosarele au fost transmise Agenției Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Reprezentanţii APIA susţin că dacă debitorii nu îşi achită obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, se naşte, din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deducerea din plăţile viitoare la care are dreptul stabilit prin decizie de plată sau alte documente de plată prevăzute de legislaţie şi proceduri interne sau de a demara acţiunea de executare silită, în sensul transmiterii titlului executoriu către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. „Valoarea totală a debitelor pe care le are de recuperat APIA Olt este în cuantum de 4.264.820 de lei. Toate debitele înregistrate la nivelul Centrului Județean Olt sunt date spre executare silită la ANAF”, a precizat Marinel Oașă , directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Olt.

Cinci olteni se detașează în topul datornicilor. Suma totală pe care o datorează aceștia bugetului de stat se ridică la valoarea de 1.933.418,79 lei (adică peste 19 miliarde de lei) ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din cuantumul total al debitelor înregistrate de fermierii olteni. Astfel, pe primul loc în top se situează un fermier care are o datorie de 623.783,8 lei. Acesta este urmat de un oltean care are un debit de 388.013,04 lei. Pe locul trei se situează un fermier care datorează bugetului statului nu mai puțin de 379.790,93 de lei. Locul patru în acest top este deținut de un agricultor care are de returnat statului 263.970,16 lei, în timp ce pe poziția a cincea se situează un fermier cu o datorie de 277.860,86 de lei.

Ilie Bîzoi