Drepturile persoanelor cu handicap din Olt, încă respectate doar pe hârtie

0
314

Multe instituţii publice din judeţ nu respectă drepturile persoanelor cu dizabilităţi, în sensul că nu deţin rampe de acces sau trotuarele nu sunt accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi. În schimb la capitolul mijloace de transport, Oltul stă mai bine când vine vorba despre accesul persoanelor cu dizabilităţi.

Situaţia a fost prezentată marți în cadrul Colegiului Prefectural Olt. În cadrul întâlnirii condusă de prefectul Silviu Neacşu a fost abordată și problema referitoare la modul de accesibilizare a căilor de acces, mai exact a trotuarelor, pentru persoanele cu dizabilităţi la serviciile oferite de către instituţiile publice din judeţul Olt.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Ileana Ghiţă, a declarat că în anul 2017 au fost verificate mai multe instituţii publice din judeţ, respectiv Primăria municipiului Caracal, Primaria municipiului Slatina, Primăria orașului Corabia, Primăria orașului Balș, Primăria orașului Scornicești, Primăria orașului Drăgănești Olt, Primăria orașului Potcoava și Primăria orașului Piatra Olt. În urma verificărilor au fost dispuse măsuri, cu termene de remediere a deficienţelor, în acest an.

„Am verificat opt entităţi. Am dispus măsuri, care sunt în curs de îndeplinire. Toate oraşele au termen în acest an să se pună la punct cu privire la accesabilizarea trotuarelor pentru persoanele cu handicap. Toate primăriile ne-au prezentat proiecte de reabilitare, de reamenajare a trotuarelor. Lucrările sunt în curs de executare” a precizat, în cadrul sedinţei cu şefii instituţiilor deconcentrate, Ileana Ghiţă, director AJPIS Olt. Referitor la mijloacele de transport s-a constatat că  SC Loctrans, deține mijloace adaptate pentru persoanele aflate în scaun cu rotile, în conformitate cu actele normative.

Ilie Bîzoi