DOSARE PENALE PENTRU CINCI AFACERIȘTI DIN OLT

0
1351

Cinci afaceriști din Olt s-au ales cu dosare penale, în anul 2020. 

Inspectorii fiscali au efectuat anul trecut, aproape 800 de acţiuni de inspecţie fiscală, iar cinci patroni certați cu legea au picat în plasa organelor de control. Ingineriile financiare îi pot costa libertatea pe afaceriștii olteni care au acum dosar penal.

Controalele inspectorilor fiscali nu s-a lăsat doar cu dosare penale, ci şi cu amenzi pentru cei aflaţi în afara legii.  „La nivelul AJFP Olt, în perioada ianuarie – decembrie 2020, au fost efectuate 794 inspecții fiscale la persoane juridice și fizice. Din cele 794 de inspecții fiscale, 530 au fost efectuate la persoane juridice și 264 la persoane fizice. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 58 amenzi, în valoare de 211.298 de lei. Din cele 58 de amenzi, 48 au fost aplicate persoanelor juridice, valoarea sancțiunilor ridicându-se la 199.198 de lei, iar 10 amenzi au fost date persoanelor fizice, cuantumul fiind de 12.100 de lei. Totodată, în perioada ianuarie-decembrie 2020 au fost înaintate organelor de urmărire penală, în vederea efectuării cercetărilor, cinci sesizări penale la persoane juridice, pentru un prejudiciu de 23.948 de lei”, a precizat șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt, Florinel Meleru, la solicitarea Gazeta Oltului.

Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală.

Potrivit inspectorilor fiscali, printre domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală se numără: intermedierile în comerţul cu produse diverse; fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor; lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale;  comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun şi colectarea deşeurilor nepericuloase.

În 2019 nu mai puțin de 17 afaceriști olteni s-au ales cu dosare penale pentru evaziune fiscală. Prejudiciul adus statului de patronii evazionişti a fost calculat de inspectorii fiscali din cadrul AJFP Olt la 3.312.843 lei (adică peste 33 de miliarde ROL).