De ce e important consultul stomatologic regulat și ce tratamente recurente te ajută să-ți menții dinții sănătoși

0
96

Pe cât de puternici pot fi considerați dinții noștri, pe atât de fragili pot deveni dacă nu îi îngrijim așa cum trebuie și nu mergem în mod constant la consultațiile stomatologice necesare. Prin faptul ca în mod zilnic dinții intră în contact cu numeroase alimente, băuturi și alte substanțe se pot degrada într-un ritm destul de rapid, dacă nu urmăm sfaturile experților în ceea ce privește protecția lor, asemeni periajului zilnic, dar și a realizării tratamentelor stomatologice necesare, precum detartrajul.

Ce este detartrajul și cum ne ajută?

Detartrajul este o procedură dentară importantă, care ajută la îndepărtarea tartrului acumulat pe dinți și pe suprafețele dentare, precum și la prevenirea formării ulterioare a tartrului. Tartrul este un depozit dur de bacterii, resturi alimentare și minerale, care se acumulează pe dinți și poate duce la probleme grave, precum cariile, inflamațiile gingivale și pierderea dinților.

Detartrajul se efectuează de către un dentist și implică utilizarea unui instrument special, numit scaler, pentru a îndepărta tartrul acumulat. În unele cazuri, se poate folosi și un instrument cu ultrasunete sau un dioxid de carbon laser pentru a facilita îndepărtarea tartrului.

După detartraj, dentistul poate aplica o soluție de sigilare, pentru a preveni formarea tartrului în viitor. De asemenea, este important să se adopte o igienă orală riguroasă, care include periajul regulat al dinților și utilizarea aței dentare, precum și vizite regulate la dentist pentru controale și curățări.

Detartrajul este o procedură ușor neplăcută, dar nedureroasă, care poate ajuta la prevenirea problemelor dentare și la menținerea sănătății gingiilor și a dinților. Este important să se efectueze detartraj regulat, în funcție de necesitățile individuale și de recomandările dentistului. De regulă, detartrajul se face o dată la șase luni.

Unde se pot obține servicii stomatologice de detartraj profesionale?

Servicii profesionale de detartraj pot fi obținute și în Craiova, existând în acest oraș numeroase cabinete și clinici stomatologice, în cadrul cărora pacienții au parte de cele mai bune tratamente pentru dinții lor. Există mai multe metode prin care putem găsi un cabinet stomatologie Craiova bun, cea mai simplă și la îndemână fiind căutarea online. În doar câteva secunde ne apar cele mai potrivite rezultate.

Care sunt tratamente stomatologice necesare pentru menținerea sănătății orale?

Există o serie de tratamente stomatologice care pot ajuta la menținerea dinților și a gingiilor sănătoase. Iată câteva dintre acestea:

  • Periajul dinților. Este esențial să se perieze dinții de două ori pe zi, cu o pastă de dinți care conține fluor, și să se utilizeze ața dentară pentru a îndepărta resturile alimentare care se pot acumula în spațiile dintre dinți.
  • Controlul stomatologic regulat. Vizitele regulate la dentist pot ajuta la identificarea precoce a problemelor dentare și la luarea măsurilor adecvate pentru a le trata.
  • Profilaxia. Acesta implică aplicarea de fluor sau alte soluții pe dinți pentru a preveni cariile dentare.
  • Detartrajul: Acesta implică îndepărtarea tartrului acumulat pe dinți și pe suprafețele dentare prin utilizarea unui instrument special.
  • Tratamentul cariilor dentare. Cariile dentare pot fi tratate prin plombare sau prin înlocuirea dinților afectați cu coroane sau punți.
  • Tratamentul gingivitei. Inflamarea gingiilor poate fi tratată prin curățarea dinților și a spațiilor dintre ei, precum și prin tratamente locale sau sistemice, în funcție de gravitatea cazului.
  • Implanturile dentare. Acestea pot fi utilizate pentru a înlocui dinții pierduți și pentru a restaura funcția orală.

Totodată, după realizarea anumitor tratamente dentare, este important să alegem cu grija alimentele, băuturile și alte substanțe pe care le consumăm. De regulă, nu este indicat să mâncăm alimente tari, băuturi acidulate, alcoolice, să fumăm sau să consumăm alte substanțe, care ar putea afecta atât dinții sau gingiile, cât și calitatea lucrărilor dentare care au fost realizate.

Unele zone ale gurii nu se văd atunci când ne uităm în oglindă, că de exemplu în spatele acestora, și, totodată, nici apariția cariilor nu se face simțită mereu prin durere sau acțiune reactivă la anumite substanțe. De aceea, consultațiile periodice la medicul stomatolog sunt mereu indicate. Și, după cum am menționat, în ceea ce privește menținerea unui zâmbet alb și frumos, un serviciu de detartraj Craiova va fi extrem de util.

Procesul de detartraj se realizează la persoane de toate vârstele, de la copii până la adulți. Se ține desigur cont de vârstă și de nivelul de sensibilitate a dinților fiecărui pacient.

Sursă foto: Freepik