15.2 C
Slatina
joi, iunie 8, 2023
Acasă Actualitate Document: Acest lucru va fi interzis în România. Se dă lege!

Document: Acest lucru va fi interzis în România. Se dă lege!

0
938
Conform unei propuneri făcute de Ministerul de Interne, o persoană poate fi ţinută în secţia de poliţie doar opt ore. Atât au la dispoziţie autoritățile pentru a verifica identitatea celui pe care l-au reţinut şi pentru a lua măsurile legale.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Ministerul de Interne, termenul poate fi prelungit până la maxim 12 ore în cazuri mai complicate iar după acest interval, o persoană este liberă să plece.

Proiectul are ca obiect modificarea și completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind măsura conducerii administrative la sediul poliției.

Expunerea de motive

În expunerea de motive a proiectului Ministerului de Interne scrie că verificarea situației de fapt și luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției trebuie să se realizeze de îndată, fără ca cele 8 ore de la momentul inițierii deplasării să fie depășite.

Deoarece pot apărea situații când identitatea persoanei nu poată fi stabilită în termenul de 8 ore, se propune ca acest termen să se prelungească cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și luării măsurilor legale, fără a se depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării.

Trebuie menționat că polițiștii au obligația de a permite persoanei să părăsească sediul după finalizarea activităților anterior menționate, sau/și după expirarea celor 12 ore, chiar dacă identitatea nu a fost stabilită.

Când este polițistul îndreptățit să conducă o persoană la sediu

Conform noilor reglementări, polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției în următoarele contexte:

  1. Nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
  2. Din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
  3. Prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
  4. Luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Înainte de intrarea în vigoare a acestor noi reglementări, Legea nr. 218/2002 stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore.

Sursa: capital.ro