Proiectul are ca obiect modificarea și completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind măsura conducerii administrative la sediul poliției.
Expunerea de motive
În expunerea de motive a proiectului Ministerului de Interne scrie că verificarea situației de fapt și luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției trebuie să se realizeze de îndată, fără ca cele 8 ore de la momentul inițierii deplasării să fie depășite.
Deoarece pot apărea situații când identitatea persoanei nu poată fi stabilită în termenul de 8 ore, se propune ca acest termen să se prelungească cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și luării măsurilor legale, fără a se depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării.
Când este polițistul îndreptățit să conducă o persoană la sediu
Conform noilor reglementări, polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției în următoarele contexte:
- Nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
- Din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
- Prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
- Luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.
Înainte de intrarea în vigoare a acestor noi reglementări, Legea nr. 218/2002 stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore.
Sursa: capital.ro