DNA a început urmărirea penală față de fostul ministru Adrian Chesnoiu

0
211

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dat declarații luni, 11 iulie, în fața procurorilor DNA, Serviciul Teritorial Timișoara, fiind începută urmărirea penală, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

Acesta este acuzat de procurori de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității și de abuz în serviciu.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022, ca urmare a ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se arată într-un comunicat al DNA.

În ordonanța procurorilor se arată că fostul ministru ar fi determinat o persoană din subordine, membru în mai multe comisii de examinare, să furnizeze unei persoane de încredere o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute în patru concursuri pentru ocuparea unor posturi.

„În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, au mai transmis procurorii DNA.