Demisia viceprimarului Slatinei, Claudiu Stăncioiu. O tăcere suspectă

0
1793

O știre a venit pe neașteptate la sfârșitul săptămânii trecute, mai întâi pe surse, apoi confirmându-se, cum că Claudiu Stăncioiu și-a înaintat demisia din funcția de viceprimar al municipiului Slatina. Nu știm dacă acesta a demisionat însă și din funcția de membru ales din Consiliul Local Slatina venind cu același pretext, motive personale.

Sunt unul dintre cei care îl cunosc pe Claudiu Stăncioiu încă de când era copil, când locuiam în același cartier. Un elev și student bun, cuminte, politicos și bine crescut, provenind dintr-o familie de intelectuali. Alături de fratele lui mai mic, Stăncioiu a reușit să își croiască un drum frumos în viață. Acesta s-a căsătorit cu o tânără, tot dintr-o familie de intelectuali, și ea foarte ambițioasă, frumoasă, și cu multe calități pentru lumea afacerilor. Cu ani în urmă, având o colaborare apropiată, i-am sugerat lui Claudiu să intre în politică, considerându-l, ca și acum, un tânăr bine pregătit pentru viață, de succes în activitatea profesională, și cu o viziune modernă privind viitorul urbei și al României. Aplecarea lui era atunci pentru partidele liberale, nu prea îi suporta pe cei care conduceau destinele județului Olt, social-democrații, și nici pe cei din PDL lui Băsescu, care acaparaseră ca o caracatiță administrația slătineană. Știu că a intrat în politică în echipa liberală a lui Gigel Știrbu, și urmăream cu mult interes ascensiunea lui politică în Partidul Liberal. Mă așteptam să fie propus la Slatina candidatul partidului la alegerile din 2016, când ceva ciudat s-a întâmplat cu Claudiu Stăncioiu. Părăsește tabăra liberală și intră în PSD Olt, candidând pe lista de consilieri a acestui partid. Nu am înțeles această manevră, dar, bănuiesc că, în afară de teoria conspirației și a statului paralel, hotărârea lui a fost influențată și de mocirla, proasta organizare și incompetența care măcinau și la aceea vreme organizația liberală de la Olt. Consider că, datorită inteligenței lui, a hotărât că este o pierdere de timp și de bani ca cedând conducerea societății sale de IT să meargă în tabăra liberală.

Alegerea ulterioară ca viceprimar pe lista PSD într-o echipă tânără, a fost pentru mine o plăcută surpriză. Acest tânăr are puterea și ambiția de a creiona multe proiecte mari pentru municipiul Slatina. Pot spune fără să greșesc, pentru mine, acesta este unul dintre cei mai pregătiți oameni politici și profesioniști pe care i-a avut, în decursul acestor ani, Primăria Slatina.

Revin la Claudiu Stăncioiu, spunând că în ultimii cinci ani de când acesta a devenit viceprimar, colaborarea mea profesională cu el a încetat din motive „personale” asupra cărora nu vreau să revin.

L-am compara, dacă ar fi să facem o paralelă cu fotbalul, la care toți ne pricepem, cu un mare fotbalist, Alibec. Talentat, inteligent în joc, egoist, dar imprevizibil, inconstant, uneori încrezut peste măsură. Unii au apreciat calitățile, talentul și pregătirea, dar jocul este în echipă și se dispută după cum stabilește antrenorul prin căpitanul echipei. Cred că la acest capitol al jocului, Claudiu nu a dat randamentul scontat, nu a înțeles sau nu a acceptat sistemul de joc impus mai ales în ofensivă, cu un singur jucător atacant, Emil Moț. Se știe că atunci când echipa nu prea merge bine din ”n” motive, trebuie găsit un vinovat care trece rezervă o perioadă de timp. Chiar dacă prinde din nou echipa, lucrurile devin iritante, faulturile se repetă și se agravează. Pentru că tot suntem la fotbal, jucătorul este scos pe tușă și stă în lot până îi expiră contractul sau el înțelege situația și, de comun acord, printr-un compromis, părăsește echipa sau pleacă într-o divizie inferioară. Credem că între „căpitan” și cel mai important jucător s-au accentuat neînțelegerile, despre care se va vorbi mai mult în presa locală.  Antrenorul, la intervenția directă a șefului cel mare, a dat cu pumnul în masă și a zis: ori pace, ceea ce este exclus, ori despărțirea, soluția finală. Delicată și grea situație pentru un mare jucător, dacă aceasta ar fi cauza este o despărțire de compromis, și pentru unii și pentru alții.

Din păcate, în cadrul primăriei și în târg, circulă din ce în ce mai des o altă variantă referitoare la motivul demisiei. Probleme legate de un dosar penal în care sunt implicate mai multe nume din primărie. Citez: „Știu că luni, când și-a anunțat demisia în ședința de Consiliul Local, era foarte afectat domnul viceprimar și nu a dorit să dea nicio altă explicație în afară de cea cunoscută, motivele personale”.

M-a surprins modul în care au reacționat colegii săi din PSD: distanți, reci, nepăsători și cu vorbe șoptite doar la ureche. „Cel mai mult se discută că adevăratul motivul ar fi controlul făcut de DNA la Primăria Slatina, în urmă cu câteva luni”, ne-a declarat sub semnul anonimatului un distins consilier din cadrul Primăriei Slatina. Acest zvon circulă doar verbal, pe șoptite.

Claudiu Stăncioiu, din punct de vedere financiar, este un om realizat. Firmele pe care le conduce soția sa au înregistrat profituri mari. De exemplu, numai în 2018, a beneficiat de aproape trei miliarde de lei vechi dividende, la o firmă, Arhitectonic IT Data SRL. Nu cred că în dosarul legat de Direcția Patrimoniului, de unde s-au ridicat documente și s-a efectuat și o percheziție cu ceva timp în urmă, este implicat direct fostul viceprimar. Mai degrabă, sunt suspiciuni legate de rolul acestuia în cadrul Consiliului Local și al primăriei.

Se discută mai multe despre afinitățile sale către statul paralel și către anumite servicii. Nu dorim să discutăm câtuși de puțin despre acest subiect. Aceste zvonuri însă circulă foarte mult în unele cercuri locale ale politicului și ale puterii. Modul discret și acest ”no comment” privind această despărțire, ne facem să credem că ”divorțul” a fost realizat pe cale amiabilă, din motivele enumerate mai sus.

Vom urmări subiectul și vom reveni cu noi amănunte, care sigur vor apărea de la o zi la alta.