Delegaţia Primăriei Caracal, în vizită de lucru, în Polonia. Primarul municipiului Caracal: „Polonia este o țară așezată și cu o altă mentalitate. Din păcate, nouă ne lipsește această mentalitate”

0
1849
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, împreună cu şapte reprezentanţi ai administraţiei publice locale s-au aflat, zilele trecute, în vizită de lucru, în Polonia, la invitaţia omologului său, Krzysztof Baginski, primarul municipiului Bialogard. Vizita s-a desfăşurat în cadrul Acordului de Cooperare şi înfrăţire între cele două localităţi, semnat în data de 04.08.2007 în municipiul Bialogard.

Municipiul Bialogard a găzduit în perioada 7-15 octombrie 2017 întâlnirea trilaterală polonezo-româno-bulgară. În cadrul reuniunii au fost dezbătute probleme importante privind evoluţia administraţiilor locale din cele două localităţi, şi au avut loc schimburi de experienţă, cunoaştere şi practici în domeniul administraţiei publice locale între Consiliul Local- Primăria municipiului Caracal şi Consiliul Local- Primăria municipiului Bialograd. Scopul este acela  de a crea şi dezvolta  proiecte comune de dezvoltare economică locală, de a crea  proiecte de distribuţie eficientă a serviciilor publice, de a identifica măsuri de încurajare a participării locuitorilor celor două municipii la activităţile de colaborare, de a crea proiecte de cooperare între cele două muncipii, de a identifica oportunităţile de dezvoltare şi căile de aplicare a acestora la nivelul celor două municipii. La întoarcerea în ţară, primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, a declarat că vizita a fost una fructuoasă şi că diferenţa dintre cele două ţări este de mentalitate. „Marele câștig al acestor întâlniri este faptul că vezi cum funcționează și alte primării. Trebuie să recunoaștem că este o diferență mare între România și Polonia. Polonia este o țară așezată și cu o altă mentalitate. Din păcate, nouă ne lipsește această mentalitate. Îmi spunea primarul de acolo că nouă ne cer atâtea justificări financia r- contabile pe când ei merg cu hârtiile pe încredere și răspunde omul acela. Nouă ne lipsește această treabă de responsabilitate a funcției. Primarul îmi spunea că dacă pleacă o delegație de acolo undeva nu este problema să pună ștampilă unde s-a dus. E clar că omul acela s-a dus în delegație și vine să informeze primarul ori administratorul public. Ei acolo pun mare preț pe administratorul public. Este un domn care știe tot, în toate domeniile. E omul care muncește foarte mult și are o informație în toate domeniile și îl informează pe primar și împreună iau toate deciziile. Este a doua vizită în Bialograd , am fost și în luna noiembrie, anul trecut . Au venit și dumnealor la noi în primăvară.  Bialogard, este la granița cu Germania. Delegația caracaleană a fost formată din opt persoane pentru că sunt oameni din mai multe domenii de activitate. Este un schimb de experiență util pe care îl facem cu polonezii și cu bulgarii. Eu am plecat cu niște idei și cu o impresie bună de la ei, de acolo. Au câteva lucruri, care la noi lipsesc, dar sunt și lucruri care se pretează și la noi”, a subliniat edilul şef al municipiului Caracal.  La această întâlnire a fost prezentă şi o delegaţie din oraşul Montana – Bulgaria cu care municpiul Caracal este înfrăţit încă din anul 2006.

Ilie Bîzoi