De ce ți se descarcă așa repede telefonul când afară e frig

0
344
Woman using smartphone in winter with gloves for touch screens. Backgound

Suntem în plină iarnă, ceea ce înseamnă că temperaturile standard sunt undeva sub zero grade în cele mai multe orașe din țară. Frigul nu este cea mai plăcută parte a iernii însă, mai ales pentru telefonul tău. Ai observat că mereu se descarcă atunci când îl scoți afară?

Adevărul e că frigul poate reprezenta o provocare pentru bateria telefonului tău. Fie că ai 80% sau 20% baterie, temperaturile sub zero grade fac ca telefonul să ți se descarce aproape instantaneu, chiar și fără să îl fi folosit. Principalul motiv îl constituie bateriile de tipi Litiu-Ion (Li-ion).

Bateriile Li-ion sunt cele mai des întâlnite baterii care se găsesc în dispozitibile reîncărcabile. Ele au marele avantaj de a se încărca rapid și de a nu fi necesar să se descarce complet înainte să le reîncarci. Au însă și dezavantajul de a nu mai funcționa prea bine când temperaturile scad brusc.

Frigul „crește rezistența internă și scade capacitatea” unei baterii Li-ion, după cum arată Battery University. Spre exemplu, când expui un dispozitiv cu o astfel de baterie la temperaturi de -18 grade celsius, bateria sa va funcționa la 50% din capacitatea sa normală.

În 2014, când un vortex polar a lovit emisfera nordică, cei de la Global News au făcut un mic experiment. Au lăsat un iPhone afară, în frig, iar altul înăuntru. După jumătate de oră, bateria telefonului de afară a scăzut cu 14%, pe când cea a celui din interior doar cu 1%.

De regulă, bateriile sunt create să reziste în condiții meteo ceva mai călduroase, tocmai de aceea telefonul tău pare să se descarce deodată atunci când încă mai are suficientă baterie. Cei de la Apple au spus deja că bateriile lor funcționează cel mai bine în condiții de temperatură de 0-35 de grade Celsius.

Pentru a evita descărcarea bruscă a telefonului, cel mai bine e să îl ții în geantă sau în buzunar, la căldură. O husă poate să ajute și ea în asemenea situații. Dacă nimic altceva nu funcționează, poți oricând să îți iei o baterie externă.

Sursa: playtech.ro