CONFERINȚĂ ANUALĂ ORGANIZATĂ DE INSTITUTUL DE CERCETĂRI SOCIO-UMANE DIN CRAIOVA – C.S. NICOLĂESCU-PLOPȘOR

0
115

Conferințele științifice reprezintă un excelent prilej prin care institutele de cercetare din sistemul Academiei Române îmbină obiectivele de bază: consacrarea valorilor autentice, cercetarea științifică și creația intelectuală la cel mai înalt nivel. Plecând de la această premisă, Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C. S. Nicolăescu-Plopșor organizează Conferința anuală, ediția a V-a, în format hibrid, în perioada 6-8 noiembrie 2024.

Deschiderea oficială a evenimentului academic, devenit tradițional, va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2024, începând cu ora 10:00, în format clasic, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Craiova.

Conferința se va bucura de prezența reputatului jurist și diplomat, prof.univ.dr. Ioan Leș, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, fost ambasador al României în Venezuela, care va susține, în deschidere, o prelegere cu titlul Justiție, politică și institutții judiciare. Cu o bogată carieră în domeniul dreptului românesc, prof.univ.dr. Ioan Leș a deținut și funcția de vicepreședinte al comisiei de redactare a Constituției din 1991, calitate în care a condus delegația care a prezentat pentru prima dată, în decembrie 1990, tezele proiectului de Constituție a României la Centrul ONU din Geneva.

Manifestarea științifică se va desfășura pe mai multe secțiuni tematice: Arheologie și istorie veche; Viața cotidiană și evoluția socio-economică; Drept și societate; Cultura lecturii la români: experiențe, limite și practici culturale; Cultură populară și lingvistică: contextualizări, durabilitate, memorialistică.

Începând cu ora 13:00 sunt programate prezentarea volumului Realități socio – economice, mentalitate și identitate românească (editori: Sevastian CERCEL, Anca CEUȘESCU, Georgeta GHIONEA) și a lucrării Dumitru-Valentin PĂTRAȘCU, Ani de bejenie. Refugiați din teritoriile românești cedateîn1940 stabiliți în județul Gorj (1940-1943), București, Editura Militară, 2024.

Dezbaterile vor continua vineri, 8 noiembrie 2024 a.c., începând cu ora 10:00 (format hibrid), cu următoarea arie tematică: „Fake news și manipulare în știrile de război: o viziune cronologică asupra circulației informației”.

Această conferință este un reper cultural în evidențierea celor mai actuale și valoroase cercetări privitoare la trecutul și prezentul Olteniei istorice, la studierea istoriei poporului român pe baza colecțiilor de manuscrise și documente, a periodicelor, precum și a lucrărilor de specialitate care pun în evidență tradiția viețuirii românilor pe aceste meleaguri. Subiectele comunicărilor științifice prezentate în cadrul Conferinței, de o mare diversitate tematică, se întind cronologic din Epoca Elenistică și până în contemporaneitate, la care se alătură dezbateri de teoria istoriei șau de științe auxiliare.

Detalii despre Conferința anuală din 6-8 noiembrie 2024 la care participă colaboratori din diferitele specializări sunt disponibile pe site-ul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C. S. Nicolăescu-Plopșor, accesând link-ul https://icsu.ro/galerie-directori/

cercet. științ. III, dr. Loredana-Maria Ilin-Grozoiu

Purtător de cuvânt al Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C. S. Nicolăescu-Plopșor