Concedieri masive în Olt. Șase societăți au dat afară sute de angajați

0
1694

Primele luni ale acestui an au venit cu vești proaste pentru angajații unor firme din județul Olt. Și asta întrucât șase societăți din Slatina și Scornicești au disponibilizat peste 200 de salariați. Patronii celor șase firme au notificat, în scris, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt cu privire la concedierile colective.

Dificultăţile economico-financiare şi lipsa comenzilor şi contractelor de prestări servicii, reducerea pieţei de desfacere şi a cererilor de produse îi determină pe unii patroni să ia decizii radicale în ce priveşte angajaţii. Este și cazul a șase firme din domeniul construcțiilor, panificației, confecțiilor textile și jocurilor de noroc și pariurilor care au fost nevoite să renunțe la peste 200 de salariați. „AJOFM Olt a fost notificată de către șase societăți care au efectuat concedieri colective de la începutul anului. Este vorba în total de 215  salariați. Domeniile de activitate afectate de concedieri sunt: construcții, panificație, confecții textile și și activități de jocuri de noroc și pariuri. Cinci societăți sunt din Slatina și una din Scornicești”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

Neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei

Legislația stipulează clar faptul că neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei. Potrivit Articolului 72 din Codul Muncii, în situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM-ul), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de salariat, a unui număr de cel puţin zece salariaţi, dacă angajatorul are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi, dar mai puţin de 100. Aceeaşi prevedere se aplică şi la concedierea a cel puţin 10% din salariaţi, dacă patronul are cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300, respectiv cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul are o afacere cu cel puţin 300 de salariaţi. Conform legii, angajatorii care apelează la concedieri colective au obligaţia de a înştiinţa AJOFM, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. În plus, patronii trebuie să acorde preaviz angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Olt ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi în condiţiile legii. Mai mult, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze AJOFM Olt cu cel puţin treizeci de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. De aceste serviciile de preconcediere pot beneficia la cerere, şi alte persoane ameninţate cu pierderea locului de muncă.