Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, o jumătate de secol de la înființare

0
208

Anul acesta, pe 26 octombrie, Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina aniversează o jumătate de secol de la înființare.

În contextul în care în anul 1963 funcţionau în oraşul Slatina două licee teoretice şi patru şcolai generale, se înfiinţează prin Ordinul 1949/1963 al Ministrului Industriei Petrolului şi Chimiei „Şcoala Profesională petrol – chimie” pe lângă Uzina de Aluminiu care atunci era în construcţie.
În anul 1971 şcoala profesională va trece în subordinea Ministerului Industriei Metalurgice, fiind inclusă în Grupul Şcolar pentru Industria Metalelor Neferoase înfiinţat la Slatina prin Ordinul ministrului învăţământului  numărul 4429 din 9 iunie 1971, la clasele de şcoală profesională adăugându-se şcoala postliceală şi şcoala de maiştri.
Tot în 1971, la 3 septembrie, se înfiinţează prin Ordinul ministrului învăţământului nr. 4118 „Liceul Industrial Metalurgic” care în anul şcolar 1971/1972 neavând decât două clase, va funcţiona în cadrul Grupului Şcolar pentru Industria Metalelor Neferoase.
Anul 1971 se poate spune că a fost unul de graţie pentru şcoală, în acel an fiind construit şi noul sediu din strada Ecaterina Teodoroiu, unde se putea admira o clădire modernă şi impunătoare cu parter şi două etaje încadrată de o parte de atelierele şcolii, de cealaltă de două cămine aspectuoase, iar în faţă cu un mic părculeţ cu mulţi pomi şi ronduri de flori frumos amenajate.
În 1974 este construit corpul B de clădire, sala de sport şi sunt extinse atelierele şcolare şi cantina.
Anul 1974 este şi anul trecerii la învăţământul în trepte:

  1. Treapta I, clasele a IX-a şi a X-a; (obligatorie) în care elevii se pregătesc în profil;
  2. Treapta a II-a, clasele a XI-a şi a XII-a, în care fiecărui profil îi corespundea o meserie sau mai multe.

În anul 2001, cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de activitate, în curtea interioară a unității de învățământ a fost inaugurată capodopera sculpturală a regretatului artist plastic slătinean Nicolae Truță, numită „ZBOR”. Sculptura a devenit simbolul Colegiului Tehnic Metalurgic.