Ciobanii din Olt vor vinde mielul mai scump cu 40 la sută față de anul trecut

0
348

Crescătorii de animale din Olt au anunțat că prețul cărnii de miel va crește cu 40 de procente. Fermierii spun că cerealele s-au scumpit și nu mai pot vinde la prețul de anul trecut. Astfel, un kilogram de carne de miel tăiat va ajunge la 30 de lei.

Traian Gârtan, președintele Crescătorilor de Animale din Slătioara-Olt, a spus că se fac deja contracte pentru export cu 19-20 de lei în viu.

„Carnea de miel va fi mai scumpă cu 40 la sută față de anul trecut, pentru că și cerealele s-au scumpit. Costurile pentru fermieri au crescut. Anul acesta va fi 19-20 de lei în viu pe kilogram și 30 de lei pe kilogram-tăiat. Anul trecut, a fost 15-16 lei în viu și 20-21 lei-tăiat. Fermierul să-și scoată măcar ce a băgat. Nu are cum să mai vândă la prețul de anul trecut, se închid fermele. Deja se fac contracte pentru export cu 19-20 de lei în viu, nu vom reuși să-i vindem în țară, îi dăm la acest preț în afară. Oamenii nu prea fac rezervări, nu își mai permit, vom avea trei-patru familii pe un miel, îl vor împărți în familie, între copii, părinți. Mieii sunt mari în acest an, pentru că Paștele este în aprilie și rasele sunt de carne, au o creștere mai rapidă”, a spus Traian Gârtan, președintele Crescătorilor de Animale din Slătioara-Olt.

După ce timp de doi ani, centrele de sacrificare au fost închise din cauza pandemiei, fermierii cer deschiderea lor.

„Noi sperăm să se deschidă punctele de sacrificare ce au funcționat până acum doi ani. Cred că Osica sigur se va deschide, primăriile care au puncte de sacrificare se vor ocupa și le vor deschide și anul acesta. Este bine pentru consumator, pentru că la supermarket nu îl vor găsi sub 40 de lei pe kilogram, tăiat. Cred că fermierul îl va da cu 30-32 de lei pe kilogram, tăiat”, a adăugat Traian Gârtan.