Chesnoiu susține invățământul agricol

0
149

Un nou parteneriat a fost încheiat între Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației, prin intermediul căruia cadrele didactice vor încerca, încă din ciclul gimnazial, să încurajeze copiii români să lucreze în agricultură din dragoste față de acest domeniu de activitate. Astfel, mulți tineri își vor îndrepta atenția spre liceele cu profil agricol. În prezent, agricultura este domeniul cu cel mai mare grad de nepotrivire în ceea ce privește alegerea studiilor și locul de muncă, potrivit lui Adrian Chesnoiu:

Agricultura este domeniul cu un uriaș potențial de dezvoltare, iar progresul presupune o pregătire a viitorilor angajați sau profesioniști adaptată la nevoile pieței.

Am susținut permanent nevoia de armonizare a programei școlare la realitatea din teren și investiția în infrastructură la nivelul liceelor agricole și a universităților de profil.
Parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Educației Naționale trebuie să fie continuat și să devină funcțional, astfel încât obiectivele urmărite să devină realitate, iar o schimbare pozitivă în educarea viitorilor absolvenți din domeniul agricol să conducă la creșterea rentabilității activității agricole.
Agricultura este domeniul cu cel mai mare grad de nepotrivire în ceea ce privește alegerea studiilor și locul de muncă, procentul e de 60%, potrivit unei analize Eurostat (știre Digi24).
Printre statele europene, România este țara cu cei mai mulți tineri care profesează în alte domenii decât cele în care s-au specializat, conform unei analize Eurostat. O explicație, spun specialiștii, este aceea că sistemul de învățământ nu ține pasul cu nevoile angajatorilor.” a declarat Chesnoiu.